Влада Словеније усвојила нова епидемиолошка правила: PCR тест путницима не скраћује карантин

Танјуг
Влада Словеније усвојила нова епидемиолошка правила: PCR тест путницима не скраћује карантин

ЉУБЉАНА- Путници којима је наложено да иду у карантин након уласка у Словенију, више неће моћи да скрате карантин ПЦР тестом, стоји у новим правилима која је синоћ усвојила влада Словеније, а које ступају на снагу у понедељак.

Одлука је донијета након што је ове недјеље карантин скраћен са десет на седам дана, саопштено је из канцеларије за комуникације словеначке владе, преноси агенција СТА.

Да би избјегли карантин при уласку у земљу, путници морају имати важећу ковид пропусницу која доказује вакцинацију, или увјерење да су се опоравили од ковида-19, или да су имали негативан ПЦР тест у последњих 48 часова, или брзи антигенски тест у посљедња 24 сата.

У Словенији је у последња 24 сата потврђено 7.580 новоинфицираних вирусом корона, што је нови дневни рекорд након што је прије двије недјеље почело ширење омикрон соја.

Посљедњи дневни биланс предствља и повећање од скоро 70 одсто у односу на евиденцију од прије недјељу дана, преноси агенција СТА.

Стопа позитивности ПЦР тестова достигла је 53 одсто, а укупан број тестираних је премашио 14.000, што указује да се Словенија приближила граници дневног максимума тестираних.

Двонедјељни дневни просјек новозаражених је 2.906, а седмодневни просјек дневног броја новозаражених чак 5.646, показују подаци Националног института за јавно здравље (НИЈЗ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана