У Словенији ступио на снагу полицијски час, још 1.100 особа заражено

Срна
У Словенији ступио на снагу полицијски час, још 1.100 особа заражено

ЉУБЉАНА - У Словенији је, због погоршане ситуације са вирусом корона, на снагу ступио полицијски час, односно ограничење кретања између 21 и 6 часова ујутро, а словеначки премијер Јанез Јанша објавио је да је у посљедња 24 часа заражено више од 1.100 лица и позвао грађане “да се уозбиље”.

Портпарол словеначке Владе Јелко Кацин позвао је грађане да остану у кућама ако могу.

“Многи од нас морају ићи на посао, посебно данас. Пазите на себе и назовите оне којима треба подршка и утјеха. Нема их мало”, написао је Кацин.

Полицијски час је на снагу ступио синоћ.

У Марибору се синоћ на Главном тргу окупило стотињак грађана који су протестовали због увођења полицијског часа, те узвикивали да је ова одлука против Устава. Ново окупљање заказано је за вечерас у 21.00 час.

Од поноћи је дружење ограничено на највише шест особа, а постоји и забрана кретања између регија.

“Као што је у прољетној епидемији постојало ограничење за општине, сада постоји ограничење за регије”, објаснио је министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Словеначки завод за јавно здравство у понедјељак је саопштио да су још двије регије премашиле границу од 140 нових инфекција вирусом корона на 100.000 становника у периоду од 14 дана.

Данас, након објављивања у народним новинама - горској и приморско-унутрашњој, ступају на снагу мјере прописане за “црвене регије”.

Влада је одредила да чак и у “црвеним регијама” фризерски и козметички салони могу прихватити једног клијента на 20 метара квадратних.

Влада је синоћ одлучила да су у колективним спортовима дозвољена такмичења на највишем нивоу, а у појединачним спортовима велики домаћи и међународни спортски догађаји без гледалаца.

Тренинг је сада дозвољен спортистима олимпијске, свјетске, међународне и перспективне класе, као и професионалним спортистима старијим од 15 година који су уписани у регистар Министарства.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана