У Словенији проглашена општа епидeмија

Срна
У Словенији проглашена општа епидeмија

ЉУБЉАНА - Словеначка Влада прогласила је стање опште епидемије које ће бити на снази наредних 30 дана.

Влада Словеније одлучила се за проглашење опште епидемије како би имала законску основу за проглашење додатних мјера, рекао је портпарол Владе Јелко Кацин.

Премијер Јанез Јанша, који је јуче у видео-поруци објавио да ће за Словенију бити проглашено стање епидемије, позвао је грађане да одговорним понашањем покажу заједништво и солидарност током “хладног таласа” пандемије ковида 19, гарантујући им да ће упркос тешкоћама здравствени и други системи бити ефикасни.

“Пред нама није понор у који ћемо пасти, него је ово заједнички изазов из којега ћемо изаћи као побједници”, рекао је Јанша.

Он је навео да субвенције које је одобрила Влада током коронакризе, као и средства из европских фондова, инвестиције и дебирократизација коју планира Влада, стварају претпоставке за велик развојни искорак у идуће три године, уз услов да сви покажу одговорност и солидарност и да се одржи садашња политичка стабилност.

Јанша је рекао да је на нивоу ЕУ протекле седмице консензусом утврђено да у зимском раздобљу пандемије хијерархијски приоритет треба добити спашавање живота и здравља, те привреда, док “забава и неке личне слободе” у вријеме мјера и рестрикција које су потребне, требају неко вријеме причекати.

Јанша је посебно позвао на солидарност према преоптерећеном здравственом систему, што би се могло и погоршати ако се сви не буду држали донесених мјера, рекавши да је Влада предвидјела и одобрила знатна средства за додатне медицинске екипе и запосленике за његу у болницама и домовима.

Он је навео и да ће вакцина за ковид 19 у Словенији бити доступна бесплатно, преносе хрватски медији.

У Словенији је удио позитивних резултата у укупном броју тестираних узорака први пут премашио 19 одсто, након што је вирус потврђен у 726 случајева међу 3.765 тестова, преноси СТА.

То значи да број активних случајева ковид-19 у Словенији у овом тренутку износи 6.651, док је вирус од почетка пандемије потврђен код 13.151 људи.

У претходна 24 сата у Словенији је од посљедица ковид-19 преминуло још троје људи, чиме је укупан број смртних случајева од ове болести увећан на 187.

Четрнаестодневна стопа кумулативне инциденце на 100.000 људи је достигла 317, док је дан раније тај број износио 290.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана