У Хрватској идентификовани посмртни остаци пет лица српске националности

Танјуг
У Хрватској идентификовани посмртни остаци пет лица српске националности

БЕОГРАД - У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, у присуству чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака пет лица српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије у периоду 1991-1995. године, на подручју Хрватске.

Посмртни остаци ексхумирани су у Винковцима (1), Селинама (1), Книну (1), Шибенику (1) и Петрињи (1), саопштила је данас Комисија за нестала лица Србије.

Посмртни остаци ових пет лица идентификовани су методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака, које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг, па је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије, кроз овај процес, у периоду од 2001. до 2022. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних мjеста ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности, страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске.

Посмртни остаци више од 985 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране. Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана