Турска полиција детаљно истражујe убиство вође „шкаљараца“: Анализирано 1.700 часова снимака (ВИДЕО)

Анадолија
Турска полиција детаљно истражујe убиство вође „шкаљараца“: Анализирано 1.700 часова снимака (ВИДЕО)

ИСТАНБУЛ– Истражиоци су анализирали 1.700 часова снимака са надзорних камера које су сакупили на 200 локација око мјеста убиства Јована Вукотића, вође организоване криминалне организације, која је у регији позната као „шкаљарски клан“, а као починиоци убиства осумњичени су Е.Е и Y.Д, јавила је Анадолија.

Они су, наводи ова агенција, чланови организоване криминалне организације чији вођа Турчин Б.Б. који је по Интерполовој црвеној потјерници ухваћен у Италији.

Истрагом убиства  утврђено је да су убиство организовали чланови супарничке организоване криминалне групе који су Вукотића пратили најмање четири мјесеца прије убиства које се догодило 8. септембра у Истанбулу.

Полиција је раније навела да су истражиоци открили да су коловође кавачког клана Радоје Живковић и Здравко Перуновић наручили оружани напад на Вукотића у Истанбулу за приближно милион евра. Напад је наводно изведен због велике количине дроге изгубљене у Србији.

Вукотић је убијен на ауто-путу у истанбулском округу Сисли, а смртоносне хице испалио је нападач са мотоцикла којим је управљао још један саучесник. Вукотић је убијен у аутомобилу у којем су у том тренутку били и његова супруга, малољетно дијете и возач, а нико од њих није повријеђен.

Осумњичени за напад су ухапшени 16. септембра, а истрагу о том случају воде припадници Одјела истанбулске полиције за борбу против организованог криминала.

Истражиоци су на поду и у гепеку аутомобила у којем је Вукотић убијен пронашли GPS уређаје за праћење. Утврђено је да је Вукотић праћен током четири мјесеца аутомобилом изнајмљеним у Измиру од стране Е.Е, Е.Т. и Ф.Y. чланова организиране криминалне организације чији вођа Б.Ц. је ухапшен у црној Гори.

Извори блиски истрази су казали да су осумњичени и раније у више наврата безуспјешно покушали извршити оружани напад на Вукотића.

Утврдивши све осумњичене, њихове адресе и руте бијега, истанбулска полиција је спровела истодовремене акције у пет турских провинција.

У акцијама које су проведене у Истанбулу, Измиру, Зонгулдаку, Анталији и Артвину слободе је лишено 12 осумњичених који се терете да су повезани са убиством Вукотића.

Приликом претреса извршених на адресама заплијењено је шест лажних пасоша, 11 лажних личних докумената из разних земаља, три сателитска GPS уређаја и два комада оружја кориштена у инциденту.

С друге стране, у прегледима телефона, рачунара и флеш дискова осумњичених пронађена је многа организациона документација о начину на који је напад извршен.

Након криминалистичке обраде у истанбулској Дирекцији полиције, надлежним турским органима предато је 12 осумњиченика, укључујући Радоја Живковића, Здравка Перуновића те Е.С, Y.Д, Е.Е, Е.Т. и Ф.Y.

Вукотић је прије три године ухапшен у Истанбулу и предат Србији, гдје је пуштен на слободу и са лажним документима поново отишао у Истанбул. Службеници турске полиције, који су такође размијенили информације са надлежнима у Црној Гори, сазнали су да је од 2014. године у оружаним нападима убијено најмање 50 особа из криминалних организација шкаљарских и кавачких кланова, а да је разлог за то сукоб око кријумчарења дрогом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана