Терористе Исламске државе под окриљем ноћи враћају на Косово

Агенције
Терористе Исламске државе под окриљем ноћи враћају на Косово

Приштина - Директор Сектора за јавну безбједност на Косову Менсур Хоти био је у ноћи између 19. и 20. априла на дужности када је под окриљем мрака у Приштину слетио авион у којем је било 110 косовских Албанаца враћених из терористичког калифата Исламске државе.

Они су прије тога били заробљеници у курдским логорима на сјеверу Сирије. Ни чланови њихових породица нису знали ништа о њиховом повратку.

-  Данима нисам спавао, јер сам морао да са свим странама које су учествовале у операцији, координишем повратак тих људи – казао је Хоти.

Како преносе медији акцију са повратницима на Косово су омогућиле САД јер су Американци у савезу са Курдима и имају војнике на сјеверу Сирије. 

Аеродрому у Приштини није могло да се приђе док су се 32 жене, 74 дјетета и четворица мушкараца искрцавали из авиона и смјештали у аутобусе за затамњеним стаклима. Мушкарци су пребачени у затвор у Подујеву; жене и дјеца су превезени у Вранидол на медицинске и психолошке прегледе.

Хоти каже да су изгледали запуштено и да најтежи дио посла са бившим борцима Исламске државе тек предстоји.

- Помислите само на идеологију у њиховим главама. Рад са свим тим људима ће бити врло захтјеван - истиче Хоти.

То је било јасно при сусрету са Албанком Влором. Као и остали повратници, она је сада већ готово пола године поново код куће. Влора није њено право име. Њега нико не смије да сазна. Попут других повратника, она је под полицијским надзором и налази се у кућном притвору на имању родитеља.

Витка 22-годишња дјевојка је под црним покровом од главе до пете. Друге жене у породици носе широке, шарене сукње. Са Влором је другачије, јер се од ње се види само онолико колико то дозвољава мали отвор за очи.

Пет година је живјела у терористичком калифату.  Религија још има важну улогу у њеном животу. Има двогодишње дијете које никад неће упознати свог оца. 

- Била сам у близини када је погинуо. Прије тога смо накратко били заједно; изашао је из куће и погодила га је ракета – испричала је Влора.

Био је то други од тројице бораца ИСИЛ са којима је Влора била вјенчана.

За терористичку паравојску је погинуо и Албанац са којим је када је имала 17 година отишла на подручје Исламске државе. Тада је слагала оца да иде на одмор у Турску. Њен трећи супруг је још жив и курдске власти га држе заточеног у једном логору на сјеверу Сирије.

Влора сада каже да је била грешка то што је отишла у калифат. 

- Ми смо биле у кући и ништа нисмо учиниле. Нисмо имале лоше намјере и само смо слиједиле своје мужеве – правда се она, а тај аргумент се стално може чути из уста жена припадника ИСИЛ.

Тврди да не зна ништа о погубљењима и другим злодјелима.  Каже да хоће да се интегрише у друштво, али и да очекује да је људи прихвате онакву каква је.

Љекар Валбона Тафилај не жели да одговори на питање да ли сматра да је нека од 32 повратнице из Исламске државе још опасна. То, како каже, потпада под љекарски завјет ћутања.

 

Арапима важна дјеца

Више од 95 одсто Албанаца на Косову су сунитски муслимани. Послије рата 1999. повећао се утицај конзервативних струја. На Косову сматрају да су за то одговорне прије свега Саудијска Арабија и друге земље Персијског залива.

Постојала је јасна намјера “да се оживи ислам на Косову” и да се он политизује обуком имама. Арапске организације за помоћ су се посебно приљежно бациле на рад са дјецом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана