Суд у Хагу: Оптужница против Тачија и Весељија остаје повјерљива

Срна
Foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

ХАГ- Портпарол Специјалног суда у Хагу за злочине ОВК Ангела Гријеп изјавила је данас да оптужница против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија за ратне злочине остаје повјерљива, иако сутра истиче рок од шест мјесеци за њено званично објављивање.

Она наводи да ће најкасније до њиховог првог појављивања пред Судом бити познато да ли ће суд потврдити оптужницу против њих двојице.

"Ако се оптужница не објави, она остаје повјерљива, заједно са поступцима повезаним са њеним преиспитивањем. Пословник о поступку и доказима предвиђа да ће, уколико буде потврђена, оптужница бити објављена најкасније до првог појављивања оптуженог пред Судом", навела је Гријепова, преноси Тањуг.

Специјализовано тужилаштво Косова са сједиштем у Хагу је 24. априла судском вијећу поднијело на испитивање оптужнице којима се Тачи и Весељи, као и друга лица, терете за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, отмице, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Специјално тужилаштво је 24. јуна јавно објавило да су оптужнице поднесене на испитивање, а рок од шест мјесеци до када би Суд у Хагу требало да се изјасни истиче сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана