Шта значе зелене траке на путевима у Словенији

ГС
Шта значе зелене траке на путевима у Словенији

Саобраћајне траке зелене боје појавиле су се у словенском мјесту Потоки, недалеко од Јесеница. У наставку вам доносимо објашњење ове појаве у саобраћају.

Када кажемо да се зелене траке налазе на путу гдје нема тротоара, ствари постају јасније. Наиме, Дирекција за инфраструктуру Словеније одлучила се на овакав потез како би се повећала сигурност пјешака који се крећу том цестом, извјештава "Н1". 

У Словенији, као и Хрватској, има доста насеља у којима нема тротоара за пјешаке дуж главних путева. Јесенице су једно такво мјесто па се у општини надају да ће ускоро услиједити комплетна реновација дионице. 

Како се сазнаје, осим боје, кориштен је и нови дизајн подних ознака, којима се жели смањити брзину кретања возача и тиме повећати сигурност пјешака. Убацивањем зелене траке колотраг је сужен с осам на шест метара. Овакво оптичко сужавање колотрага користи се већ неко вријеме у Словенији, а на темељу добре праксе у ЕУ. 

Видео погледајте ОВДЈЕ.

"На основу скривених мјерења брзине евидентирано је да између 60 и 70 одсто свих возача не поштује прописано ограничење брзине од 60 километара на сат", кажу у Дирекцији за инфраструктуру о разлозима за овај потез.

У Дирекцији очекују да ће се брзине на овој дионици сада смањити, а тиме и повећати сама сигурност саобраћаја. Раздјелну траку са зеленим пољем Дирекција је увела на 16 дионица, наводи "Н1 Словенија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана