Српска мањина у Загребу иде на допунске изборе

Танјуг
Српска мањина у Загребу иде на допунске изборе

ЗАГРЕБ - Српска национална мањина није обезбједила одговарајућу заступљеност у загребачком парламенту, па ће влада расписати допунске изборе за представника српске мањине у року од 90 дана од конституисања Скупштине.

Изборна комисија Града Загреба објавила је резултате избора чланова загребачке Градске скупштине одржаних 16. маја на основу којих је утврђено да на управо одржаним изборима у Градској скупштини није осигурана одговарајућа заступљеност припадника српске националне мањине.

Према писању портала хрватског недељника Новости, у Хрватској су децембра прошле године усвојене измјене и допуне Закона о локалној и регионалној самоуправи, као и измјене Закона о локалним изборима.

Те измјене се односе на бирање представника националних мањина у градовима и општинама у којима чине више од пет посто укупног становништва.

Према новим правилима према којима тамо гдје након редовних избора број представника националних мањина није адекватно заступљен, спроводе се нови, допунски избори, које ће влада расписати у року од 90 дана од конституирања представничког тијела јединице. Представника српске мањине могу кандидовати све странке, али право гласа у Загребу имају само Срби.

Према попису из 2011. године, Срби чине 2,2 посто од укупног становништва у Загребу, али још увијек нема податка колико припадника српске мањине у главном граду има бирачко право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана