Срђан Милаковић, замјеник градоначелника Вуковара из реда српске националне мањине: Хрватски патриотизам гради се на мржњи према Србима

Вељко Зељковић
Срђан Милаковић, замјеник градоначелника Вуковара из реда српске националне мањине: Хрватски патриотизам гради се на мржњи према Србима

Инцидент у Борову за Васкрс, када је група навијача уз полицијско обезбеђење узвикивала “Ој хрватска мати, Србе ћемо клати”, није ништа ново у хрватском друштву и само је последица досадашњег игнорантског односа власти да се обрачуна са ратном заоставштином и аветима прошлости.

Каже ово за “Глас Српске” замјеник градоначелника Вуковара из реда српске националне мањине Срђан Милаковић, поводом све чешћих екстремистичких инцидената у Хрватској, а у којима се на удару по правилу налази малобројна српска заједница. 

- Оно што се десило у Борову је страшно и жалосно. Нема никаквог оправдања. Али, све ово није ништа ново. Ни од јуче. Та матрица функционише већ 30 година. Дижу се националне тензије и друштво константно екстремизује. Оно што највише брине јесте то што млађе генерације најчешће изазивају ове инциденте - каже Милаковић.

ГЛАС: Зашто је то тако?

МИЛАКОВИЋ: То је последица образовног система који је “очишћен” од свих садржаја који су везани за српску заједницу, али и неажурности правосуђа које није адекватно процесуирало говоре мржње. Наравно, последица је то и званичне хрватске политике, која је наметнула колективну одговорност српској заједници. Она се данас доживљава као “неприпадајућа” и сувишна.         

ГЛАС: Зашто су Срби готово незаобилазна тема на политичкој сцени Хрватске?

МИЛАКОВИЋ: То је зато што су Срби као тема и даље ефикасно средство у рукама хрватских политичара за долазак на власт и њено рушење, али и за скретање пажње са разних важних друштвених проблема који годинама муче ову државу. Владајући ХДЗ је ту националистичку и екстремистичку реторику најчешће користио. И то су теме које се овде дефинишу као домољубне и патриотске.

ГЛАС: Вуковар је ту увијек у првом плану?

МИЛАКОВИЋ: Да. Они су направили слику како је ово град у ком шетају некакви српски злочинци. То код малобројних Срба изазива страх, јер се боје шта би се из свега тога могло изродити. Оно што је невероватно јесте да те и такве ствари и даље пролазе код обичних људи. И то је највећи проблем, јер хрватски патриотизам и даље опстаје само кроз негативан однос према Србима и српској заједници у Хрватској.  

ГЛАС: Какав је данас положај Срба у у Хрватској?

МИЛАКОВИЋ: Он се једном речју може описати као маргинализован. Срби су дефинисани као национална мањина и у складу с тим требало би да имају уставом одређена права. Али то у пракси не функционише. Срби су дискриминисани на сваком кораку. Налазе се у понижавајућој позицији. Увек приликом обележавања неких годишњица морају да се “склањају”. То све брине, а посебно млађе генерације, које се питају какву будућност имају у оваквој Хрватској. Слично је и у самом Вуковару, као да нисмо становници овог града. Непрестано нам се оспорава право на образовање на српском језику и ћириличном писму. Убеђују нас како је то гетоизација и сегрегација, а с друге стране се не чини ништа да се образовни програм промени.

Страх Пленковића

ГЛАС: Да ли очекујете да се након локалних избора промијени нешто у вези са досадашњим положајем српске заједнице?

МИЛАКОВИЋ: Не. Стално ме покушавају убедити како је Андреј Пленковић гарант европских вредности. Али Срби из Вуковара то не виде. То је само на декларативном нивоу. Нема храбрости да се ствари мењају и онда се дешавају овакве ствари као у Борову. Није то нико директно инспирисао из врха власти, али јесте дефинитивно нешто што је последица њиховог толерисања оваквих инцидената. Пленковић и даље није у стању да се јавно обрачуна са поздравом “за дом спремни”. Због свега тога сам и ја опрезан и скептичан. Суштина је да промене треба да дођу са највишег државног нивоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана