Споменик Николи Тесли вратио се у Госпић

Танјуг
Foto: Град Госпић, Facebook

ЗАГРЕБ- У Госпићу ће у петак, 23. априла, бити свечано откривена реплика споменика Николи Тесли, након што је петходни миниран 1992. године.

Споменик неће бити постављен на мјесто на којем је био, али симболички ће ипак бити ублажена неправда према великом научнику, пише портал хрватског недељника Новости.

Споменик славном Николи Тесли биће враћен у Госипић готово 30 година након што је миниран, а његови остаци уклоњени.

Реплика споменика је годинама чекала у загребачкој ливници, а сада ће бити постављен испред Културно-информативног центра (КИЦ) Госпић, на тргу који је релативно недавно именован по славном научнику.

Враћање тог дјела познатог вајара Франа Кршинића на изворну локацију није било могуће јер је на том месту сада споменик „Вила Велебита“, односно „балерина“ како га колоквијално зову.

Свечано откривање споменика, пише портал, означиће и крај саге која се одвијала скоро три деценије и која показује, како наводе, благо речено, шизофрен однос хрватске државе и локалних власти према том научнику који је у свијету славнији и признатији него у земљи свог рођења.

То је, кажу, на неки начин и признање кривице за културоцид почињен 16. фебруара 1992. због Теслине вјере и националности, повезан с ратним злочинима над српским цивилима у овом граду и околним селима који су се дешавали тих дана и који су ипак добили (преблаг) епилог у хрватским судовима.

За разлику од убица српских цивила, минер споменика никад није пронађен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана