Радник из Црне Горе на боловању готово осам година

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Према подацима Фонда за здравствено осигурање Црне Горе један осигураник млађе старосне доби искористио је право на боловање дуго готово осам година.

Он је боловање отпочео фебруара  2015. године, које са мањим прекидима траје и даље.

“Ријеч је о осигуранику млађе старосне доби, са комплексним здравственим стањем. Боловање је остваривао по више дијагноза, између осталих и по основу психичког здравственог стања. Осигураник је био и на хоспитализацијама у периоду трајања боловања. До сада је више пута упућиван на инвалидску љекарску комисију Фонда ПИО, с тим да још увек ова комисија није утврдила потпуни губитак радне способности, већ у својим налазима констатује да се наставља лијечење осигураника”, рекли су из Фонда за подгорички портал за ЦдМ.

Иначе, Закон о обавезном здравственом осигурању који је у примјени од 1. јануара 2022. године прописао је могућност да се у случајевима дужих боловања, гдје послодавац изражава сумњу да привремена спреченост није оправдана, односно да траје непримерено дуго, може обратити Министарству здравља, односно може поднијети захтјев за покретање поступка за проверу привремене спречености за рад.

Провјеру привремене спречености  за рад коју је утврдио изабрани доктор (до 30 дана) врши комисија коју именује Фонд, док провјеру привремене спречености за рад коју је утврдила Љекарска комисија Фонда, врши комисија коју образује Министарство.

Из Фонда кажу да је током прошле године издвојено око шест милиона евра за боловања, а изгубљено је око милион радних дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана