Предсjедник Милановић: Да мигранте дочекујемо балалајкама

Тањуг
Предсjедник Милановић: Да мигранте дочекујемо балалајкама

ЗАГРЕБ - Хрватски председник Зоран Милановић оштро је данас критиковао најновији извештај Одбора Савјета Европе о поступанју хрватске полиције према мигрантима на граници и упитао да ли би Хрватска требало да штити своју границу тако што би илегалне мигранте дочекала балалајкама.

У Извештају Савјета Европе наводи се, између осталог, да су неки мигранти присиљени да ходају боси кроз шуму, а неки су везаних руку били бачени у Корану.

Наводи се и да су неки мигранти су навели да су их враћали у БиХ само у доњем рубљу, а у неким случајевима чак и голе.

Неколико особа је такође изјавило да су, док су ухапшени лежали лицем на земљу, а да су поједини полицајци пуцали у земљу поред њих.

Коментаришући извештај Милановић је рекао да је ријеч о "штеточинама које стално забадају нос и деле лекције".

"Ти људи нису нормални, таквим арогантним односом према свима угрожавају европски пројект. Ја сам човјек с некаквом историјом болести и здравља, дакле с неколико сарадника смо омогућили пролазак преко пола милиона људи кроз Хрватску, дакле имам неку емпатију према томе", рекао је предсједник и додао:

Појашњавајући такав извештаје, Милановић је рекао:

"Видите ових дана да издају некакве смјернице о томе како треба називати празнике. Нема Божића, него су то празници. Дакле, то све долази из исте прљаве кухиње. Дакле, људи који су са стране, велики идеолози и велики моралисти, свима набијају комплексе мање вриједности, сви су сурови, нецивилизовани, дивљи, оно, само што не глођу кости, они знају како је добро".

Упитао је како да Хрватска заштити своју границу и одговорио:

"Да балалајкама дочекујемо илегалне мигранте? То је немогуће. Дакле, напросто полиција мора примјенити одређену врсту силе. То се сад догађа и на пољској граници, након ове завршне манипулације Лукашенка", рекао је Милановић, пренео је хрватски портал Индекс.

За себе је рекао да је лијево-либерални политичар, али ова кухиња паметњаковића из Брисела, која, како каже, сву традицију коју Европа има покушава да претвори у културу тоталне различитости, је штетна.

"Европа је континент који има своју историју. Божић у Европи је Божић, Ханука је Ханука, Курбан-бајрам је Курбан-бајрам. Кад имате смјернице Еевропске Комисије да се не спомиње Божић.... Шта да се спомиње? Октобарска револуција? Божић је Божић, Европа је културолошки хришћански континент. Темељи доброг и лошег у Европи су хришћански", рекао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана