Предсједник Албаније: Не прихватам да на Косову буде Републике Српскe

Танјуг
Предсједник Албаније: Не прихватам да на Косову буде Републике Српскe

ТИРАНА - Предсједник Албаније Бајрам Бегај изјавио је данас да ''ни у ком случају, ни под којим условима, као предсједник Републике Албаније, не би прихватио да на Косову постоји Република Српска, као и да то не подржава ни САД.

Он се медијима обратио заједно са аустријским колегом Александером Ван дер Беленом, и додао да вјерује да ће самоуправа у оквиру тог споразума, уз права заједница према уставу Косова, бити право решење.

Ван дер Белен је навео да је дијалог између Београда и Приштине приоритет и истакао да су они свјесни да без споразума не могу да буду дио ЕУ.

''Подржавам оно што је предсједник Бегај рекао. Као што знате, у ствари је направљен својеврсни договор, али без званичног потписа учесника'', рекао је он.

Додао је да је видео изблиза предсједника Србије Александра Вучића и тадашњег предсједника привремених приштинских институција Хашима Тачија у Алпбаху у Аустрији, који су заједно разговарали. 

"Од тада је постигнут велики помак јер су разговарали директно један са другим, иако није било конкретних резултата, али су стране разговарале", рекао је он.

Према Ван дер Беленовим ријечима, дијалог између Београда и Приштине је свакако тежак, али су они свесни да без договора неће имати будућност у ЕУ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана