Пленковић се извинио Украјини: Милановић говорио у нападу шећера

РТС
Foto: Принтскрин

Хрватски премијер Андреј Пленковић извинио се Украјини због изјаве предсједника Зорана Милановића да је то једна од најкорумпиранијих земаља и демантовао његову тврдњу да ће Хрватска повући војнике из Украјине јер их, како каже, тамо и нема.

Андреј Пленковић се у име хрватске Владе и народа извинио Украјинцима, за које каже да су "тренутно окупирани".

"У Украјини наших војника нема па не знам на које Зоран Милановић војнике мисли. Ја се у име Владе извињавам Украјинцима, они су тренутно окупирани. Он каже да су корумпирани, та изјава нема никакве везе с Владом", рекао је Пленковић након сједнице Председништва и Националног вијећа ХДЗ-а.

Истакао је да је политика Хрватске деескалација напетости, спрјечавање сукоба и подршка цјеловитости Украјине.

"То је наша темељна позиција и допринос искуством Хрватске рјешењу и реинтеграцији окупираних подручја Украјине", рекао је Пленковић.

Милановићеву тврдњу да Украјина није добила ништа од Европске уније демантовао је подацима да је Унија, што бесповратне помоћи, што зајмова дала до сада 17 милијарди евра, уз најаву нове помоћи.

Пленковић је рекао да је мислио да говори неки руски званичник када је чуо Милановићеву изјаву и тврди да је предсједник Хрватске говорио "у некаквом нападу шећера".

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је у уторак рекао да Хрватска нема ништа са сукобом у Украјини и да ће, дође ли до ескалације, повући "до задњег војника".

Навео је да је "Украјина и даље једна од најкорумпиранијих земаља на свијету, да економски стагнира и није добила ништа од ЕУ". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана