Пацијентица напала и ножем убадала психијатра

ГС
Пацијентица напала и ножем убадала психијатра

ДУБРАВА - Познати психијатар Елвира Коић (58) коју је пацијентица више од 20 пута убола по глави, лицу, леђима и рукама у уторак је пребачена из Опште болнице у Вировитици у Клиничку болницу Дубрава.

Повријеђена докторица наиме има повреду руке коју мора прегледати пластични хирург јер јој је вјероватно повријеђен нерв, јавља “РТЛ” који неслужбено сазнаје да је пацијентица напад испланирала и да је притом носила рукавице.

Представник Клинике за хирургију КБ Дубрава, доктор Тони Колак открио је какво је здравствено стање психијатра.

“Има више убодних рана по лицу, леђима, глави, рукама. Изван је животне опасности, психички је сломљена, има повреду руке коју мора прегледати пластични хирург. Вјероватно је то повреда живца. Она је шокирана, изненађена и депримирана.”

Вировитичка средња школа потврдила је да је 37-годишња нападачица на психијатра, њихова радница која је ондје запослена мање од двије године. Из школе су изразили жаљење због напада.

“Изузетно нам је жао због немилог догађаја, који нас је све дубоко потресао. Надамо се што скоријем опоравку нападнуте докторице. Тренутно је полицијска истрага у току те из тог разлога не можемо дати опширнију изјаву”, навели су из Гимназија Петра Прерадовића Вировитица.

Да таква особа не би требала радити у школи, сматрају у школском синдикату Препород.

Предсједник Синдиката Препород Жељко Стипић све је коментарисо: “Протрнуо сам и помислио: 'Боже мој, то се могло догодити у школи.' Увијек се у мноштву нас догоди неки пропуст и овдје је сигурно, када говоримо о радници у вировитичкој гимназији, учињен неки пропуст, јер тешко ми је вјеровати да баш ништа није упућивало на проблематичност те колегице.”

Како неслужбено сазнаје “РТЛ”, напад је планирала. Носила је рукавице, психијатру је пришла с леђа и напала ју ножем у чајној кухињи у склопу ординације.

Због напада ужаснут је и хрватски министар здравства Вили Берош.

“Ужас, то је ужас. Апсолутно је то за сваки осуду, одређеним измјенама закона из 2018. казнено дјело постаје напада на љекаре тако да неки искорак у том контексту постоји и направљен је”, рекао је данас Берош.

Искорак је потребан и у сигурносној контроли школских радника. Провјеравају се при запошљавању, а након тога имају систематске прегледе.

Стипић каже да то, очигледно, треба направити више од тога. “Јесу ли та два механизма довољна? Знате шта, очито нису. Овај случај показује да ту нешто није у реду приликом запошљавања и касније приликом тога систематског прегледа.”

Одговорност је формално на директорима, каже бивша министарка науке и образовања Блаженка Дивљак.

“Ако директор примијети да нешто с радником није у реду, он га може упутити на преглед доктора специјалиста медицине рада. Јасно, треба пазити да је та сумња утемељена. Дакле, може се.” Нападачица је у истражном затвору, а повријеђену докторицу чека дуг физички и још дужи психички опоравак, пише “Данас.хр”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана