Од поноћи улазак у Хрватску са негативним ПЦР тестом за грађане БиХ

ГС
Од поноћи улазак у Хрватску са негативним ПЦР тестом за грађане БиХ

Хрватска је од поноћи увела обавезну самоизолацију или тестирање на вирус корона за грађане БиХ и Србије, а те мјере не односе се на особе с двојним држављанством, за разлику од јучерашње информације да грађани БиХ у Хрватску могу ући ако проведу обавезну 14-дневну самоизолацију.

Портал Радиосарајево сазнаје да је Граничној полицији БиХ достављен мејл у којем се наводи да особе из трећих земаља које улазе у Хрватску из туристичких или других разлога, те оне које путују због школовања, могу ући у земљу без обавезе самоизолације, али уз показан негативног ПЦР теста који није старији од 48 сати, односно, уз обавезу 14-дневног карантина ако немају негативан налаз.

То је потврдио и Свевлад Хофман, савјетник директора Граничне полиције БиХ.

– Тачно је. У Хрватску се са пасошем БиХ може ући и са негативним ПЦР тестом. Он не смије бити старији од два дана, односно 48 сати – потврдио је Хофман за Радиосарајево.
То се односи на одлуку којом грађани БиХ могу улазити у Хрватску без обавезе самоизолације, али само из оправданог разлога (потврда за туризам и пословно, транзит итд.).

– Ово је, ипак, олакшавајућа околност, јер вјерујемо да ће многи грађани БиХ искористити ову могућност – додао је Хофман.

Те обавезе ослобођени су здравствени и прекогранични радници, превозници и дипломате, полицијски службеници, те припадници Цивилне заштите, међународних организација и војног особља.

За путнике у транзиту, гранична полиција ће, након што им одобри улазак, провјерити јеси ли напустили Хрватску у року од 12 сати.
(Српска Инфо)
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана