Оба пилота преживјела пад хрватског МИГ-а, тражи се оставка министра одбране

ГС
Оба пилота преживјела пад хрватског МИГ-а, тражи се оставка министра одбране

ЗАГРЕБ - Оба пилота МиГ-21 Хрватске војске, који се поподне срушио недалеко од Слатине, пронађена су живи, а узроци рушења летјилице још нису познати.

Хрватски портал Индекс пише да је ово седма несрећа која се у посљедњих 12 година догодила са летилицама Министарства одбране.

Из владе је раније потврђено да се министар одбране Марио Баножић упутио на мјесто пада МиГ-а, те да су са њим начелник Главног штаба и директор Хрватског ратног ваздухопловства.

Наводе да Баножић на мјесто пада иде у договору с премијером Андрејем Пленковићем који је у Тирани на самиту ЕУ-Западни Балкан.

Посланик у хрватског сабору из реда суверениста и члан Одбора за одбрану Жељко Сачић позвао је министра Баножића да поднесе оставку.

Он је подсетио да је некадашњи министар одбране Дамир Крстичевић поднио оставку у сличној ситуацији.

У септембру 2010. године два МиГ-а су пала у Слуњу.Тада се током извођења вјежбе Хрватског ратне авијације и противваздушне одбране на војном полигону  у Слуњу пала два авиона типа МиГ-21. Сударили су се током лета. 

Пилоти су се успјешно катапултирали, но на тлу је повријеђена једна женска особа. Током лета дошло је до отпадања једног дијела авиона, а несрећа је приписана неискуству пилота те неповољним временским условима.

У јуну 2011. године се срушио Air Tractor Министарства одбране Хрватске на подручју Горњег Хумца, који је гасио пожар на одлагалишту смећа, а пилот је преживио.

У јуну 2012. године МиГ је отпала кабина, а приземљен је у близини Ваздушне луке Загреб, а возач није био повријеђен.

Прије 2010. било више несрећа

У августу 2014. се запалио МиГ код Доње Ломнице, а учествовао је у прелијетању код Книна, гдје се обиљежавала прослава Дана побједе и домовинске захвалности.

У јануару 2020. године су погинула два пилота. У мају исте године пао је школски авион код Бенковца, а погинула су још двије особе.

Прије 2010. године било је више несрећа. Позната је она о паду хеликоптера Ми-8 који се у Вуковару 9. јулу 2007. с висине између 30 до 50 метара одмах након полијетања.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана