Носиоци пасоша тзв. Косова од првог јануара слободно у ЕУ, осим у Шпанију

ГС
Носиоци пасоша тзв. Косова од првог јануара слободно у ЕУ, осим у Шпанију

БРИСЕЛ - Носиоци пасоша тзв. Косова од 1. јануара 2024. године без виза ће моћи да путују у шенгенску зону, за краткорочне боравке до 90 дана, међутим, ова одлука неће се односити и за улазак у Шпанију јер ова земља не признаје ни тзв. Косово нити њихова документа, објављено је на сајту њемачке амбасаде у Приштини.

Како се још наводи на сајту њемачке амбасаде у Приштини, путовања без визе биће могућа за краћи боравак, углавном туристички.

Такође, слободан пролазак имају у сврху посјете пријатељима или породици, присуства културним или спортским догађајима, пословним састанцима, за лијечење, као и за краткорочне образовне програме као што су семинари, конференције, радионице, љетне школе и сличне активности.

Без визе је омогућен боравак у шенгенској зони у трајању од 90 дана у било ком периоду од 180 дана.

Грађани са важећим биометријским пасошем тзв. Косова без визе ће од Нове године моћи да путују у земље ЕУ: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Њемачку, Грчку, Мађарску, Италију, Летонију, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију и Шведску.

Безвизни режим обухвата и земље које нису чланице ЕУ, али су дио шенгенског простора - Швајцарску, Норвешку, Лихтенштајн и Исланд.

Путовања без визе у Шпанију неће бити могућа, навели су из њемачке амбасаде у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана