Недопустиво да Колинда Грабар-Китаровић брани новинарима да постављају питања

Агенције
Недопустиво да Колинда Грабар-Китаровић брани новинарима да постављају питања

Загреб - Хрватско новинарско друштво оцијенило је недопустивим потез актуелне предсједнице Колинде Грабар-Китаровић, која је на званичној објави кандидатуре за нови петогодишњи мандат новинарима забранила постављање питања.

- Постављање питања у интересу јавности није само право новинара, него је и њихов посао. Ако та могућност не постоји, у потпуности се губи смисао постојања новинарске струке - поручили су из новинарског друштва, пренијели су медији.

Оцјењују да је такав третман медија од политичких званичника у потпуној супротности с демократским стандардима, а својствен је, како наводе, “тоталитарним системима”, које управо предсједница у својим јавним наступима не пропушта да осуди.

- Да у тим наступима није искрена, показала је забраном медијима да раде свој посао - стоји у саопштењу Хрватског новинарског друштва.

Сматрају да тај потез најбоље осликава однос предсједнице Републике у протеклих пет година према новинарима, које третира искључиво као држаче микрофона, што је, кажу, увредљиво за новинарску професију.

Хрватско новинарско друштво одавно упозорава да актуелна предсједница, као и њени претходници на тој дужности у протеклих готово 20 година, не одржава редовне конференције за новинаре, а исте се лоше праксе у протеклих петнаестак година држе и све хрватске владе.

Све чешће, кажу, на јавним догађајима на којима се појављују највиши званичници нису допуштена новинарска питања.

Подсјећају и на недавну конференцију за новинаре на којој је био представљен нови шеф дипломатије Горан Грлић Радман, који такође није дозволио новинарска питања, али је тражио аплауз.

 

Исмијавање

Кандидат за предсједника, некадашњи премијер и предсједник СДП-а Зоран Милановић исмијао је на “Фејсбуку” кандидатуру предсједнице Колинде Грабар-Китаровић.

Бивши хрватски премијер напоменуо је да је писани говор који су добили новинари изазвао реакцију јавности, јер су у заградама остала упутства о томе када треба да се насмије, уозбиљи, да сачека паузу за аплауз и с напоменом да на крају не изрази захвалност.

- Прије 107 дана објавио сам кандидатуру за предсједника (пауза за аплауз) и даље вам обећавам да ће ме у томе увијек водити здрав разум и карактер. (Без латинске пословице!) Живјели!” - објавио је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана