Након превртања српског аутобуса у Бугарској: Дијете оперисано, родитељу ампутирана нога

Танјуг
Foto: Фејсбук

СТАРА ЗАГОРА - Министар здравља Србије Златибор Лончар обишао је рано јутрос у мjесту Стара Загора повријеђене у саобраћајној несрећи српског аутобуса у Бугарској.

Лончар је истакао да је најважније да нема преминулих и пренио да је једно дијете ноћас оперисано и сада се осјећа сасвим добро, док је једном родитељу ампутирана нога.

Министар здравља је посјетио болницу „Стојан Кирковић“ са бугарским колегом Асеном Меџијевим, којем је, као и свим здравственим радницима захвалио на збрињавању повријеђених.

-Сви су живи, што је најважније. Обишли смо све који су у болници, децу и одрасле, разговарали са њима. У току ноћи су урађене и операције, оперисано је једно дете, дечак који има 10 година и оноје јутрос сасвим добро. Оперисан је и један родитељ, урађена је апмутација ноге -  рекао је Лончар.

Други дјечак, годину  старији има више повреда од којих је доминантна повреда главе.

Пренио је и да ће за дјецу која се налазе у болници, када дају изјаве, бити организован транспорт за Србију, како њихове породице не би морале да долазе по њих и како би се избјегли евентуални додатни проблеми.

Након тога, Лончар је обишао и лакше повријеђене који су збринути у једном хотелу.

Асен Меџидијев рекао је да је повријеђено 12 дјеце и двоје одраслих у саобраћајној несрећи аутобуса из Србије који се у недељу синоћ преврнуо на аутопуту.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Лончаром рекао да су два дјетета задобила теже повреде и биће пребачена у болницу „Пирогов“ у Софији, пренијела је агенција БТА.

Дјеца која су у добром здравственом стању биће амбулантним возилима довезена до границе, гдје ће их Србија преузети.

До саобраћајне несреће дошло је синоћ када се аутобус из Србије, који је враћао дјецу из Сунчевог Брега на обали Црног мора, преврнуо на аутопуту Тракија, 216 километара од Софије. У аутобусу су били чланови фолклорног ансамбла Ју-Лира из Батајнице која су била на смотри фолклора.

Возачу аутобуса одређен је притвор од 24 часа и вјероватно ће бити подигнута оптужница, саопштио је бугарски МУП, преноси БТА.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је узрок или људска грешка или технички проблем.

Тестови возача аутобуса били су негативни на алкохол и дрогу.

-До саобраћајне несреће највјероватније је дошло због људске грешке - саопштило је тужилаштво на конференцији за новинаре.

Истражитељи сматрају да је возач аутобуса из неког разлога изгубио концентрацију, због чега је аутобус слетео са пута у јарак.

Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић поручио је да се тренутно ради све како би се повријеђенима пружила најадекватнија здравствена помоћ.

-На лицу места се ради све како би се онима који су повређени указала најквалитетнија помоћ и како би се они који су неповређени што пре вратили кући, што ће де догодити након завршених процедура и давања изјава надлежним бугарским институцијама - казао је Јовић.

Додао је да узрок несреће још увијек није познат и да надлежне институције у Бугарској раде на расвјетљавању свих околности и навео да је најважније да дјеца буду добро и да све прође без тежих посљедица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана