МСП Црне Горе тражи од Србије да скине са сајта „нетачан дио“ о својој историји

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Министарство спољних послова (МВП) Црне Горе, на чијем челу је нови министар Ранко Кривокапић, тражи од надлежних органа Србије да уклоне са веб сајта амбасада у коме су дате основне информације о Србији дио из историје, у коме се, како тврде, наводе нетачне информације које се тичу Црне Горе.

Како наводе у саопштењу , "оштро осуђује крађу историје и идеолошко памфлетистичко тумачење црногорске историје које се налази на интернет адресама амбасада Републике Србије" и поручују Србији да однос двије државе не заснивају кроз, како тврде, искривљену идеологију "српског свијета".

Подгорички медији, објавили су раније, да је на веб сајту Амбасаде Србије у дијелу "Историја Србије" наведено да су Дукља и Зета племенске области средњовјековне Србије.

"Србија има богату историју и уз сво разумијевање за прекиде које су имали и други народи, не служи јој на част да се кити историјом Црне Горе - ''туђим перјем''", наводи се у саопштењу.

Наводе да је уклањање ових навода на интернет страници потребно зарад даљег развоја добросусједских односа Црне Горе и Србије и европске будућности наших грађана чија едукација, како наводе, не треба да зависи од било које идеолошке интерпретације.

"Тражимо од надлежних органа Републике Србије да уклоне са своје интернет странице нетачне информације које се тичу Црне Горе", стоји у саопштењу.

Тврде да су "нетачне и идеолошке интерпретације историје друге државе одраз незрелости а најприје недобронамјерности, када су у питању добросусједски односи".

Сматрају да није ријеч о обичном пропусту, већ, како кажу, "свјесном намјером оних који кроз своје политичко дјеловање и даље баштине принципе великосрпске идеологије".

"Вјерујемо да није потребно много подсјећања на погубност ове идеологије која је нанијела многа зла свим државама региона, укључујући и саму Републику Србију", стоји у саопштењу.

Будућности ради,додају, позивамо их да коначно прихвате утемељену историјску чињеницу о вишевјековној независности црногорске државе која се као самостални правни ентитет развијала упоредо са свим осталим европским државама", наводе из овог ресора и додају:

"На крају, истичемо да Црна Гора искрено жели да развија добросусједске односе са Републиком Србијом, али у оквирима принципа савременог свијета и свијета Европске уније, а не кроз искривљену идеологију ''српског свијета''. Свеукупни односи Црне Горе и Републике Србије морају се заснивати на обавезном међусобном поштовању не само граница и немијешања у унутрашње ствари, већ и на дужном поштовању историјски утемељених чињеница".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана