Митрополит Иларион: Руска црква је уз СПЦ и народ у Црној Гори

Танјуг
Митрополит Иларион: Руска црква је уз СПЦ и народ у Црној Гори

БЕОГРАД - Предсједник Одјељења за спољне везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), рекао је да руска православна црква чврсто стоји уз Српску православну цркву (СПЦ) и њене вјернике у њеној "племенитој, светој борби" коју води у Црној Гори, гдје се, како каже, спорним законом црногорска власт директно умијешала у црквене послове.

- Народ је тамо устао да брани своју цркву, јер је огорчен контроверзним законом који предвиђа одузимање храмова и имовине. Власт у Црној Гори мора да буде свјесна да не може ићи против сопственог народа, јер јој народ то неће опростити - рекао је митрополит Иларион за "Новости" током посјете Београду.

Иларион, који обавља дужност шефа дипломатије Руске цркве (РПЦ), рекао је да председници држава не могу стварати цркве.

- На челу наше цркве је Господ Исус Христос, а њен чувар је вјерни народ. Шефови држава и влада треба да се баве политиком, а црквеним питањима нека се баве људи цркве - указао је Иларион.

Он је оценио да закон који је усвојен у Црној Гори отвара веома широке могућности за самовољу свјетовних чиновника и да је народ с правом огорчен.

- То је директно мијешање државе у црквене послове. Овим законом отвара се могућност да се Цркви одузимају храмови и дају било коме - расколницима, инославним хришћанима... То је са становишта цркве неприхватљиво - истакао је Иларион.

Он сматра и да десетине хиљада људи који излазе на улице у Црној Гори потврђују да је народ будни чувар Цркве и да ће је увек одбранити, а да представници државне власти који иду против свог народа и против Цркве неће добро завршити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана