Милановић: Шмит добио сиктер од хрватске амбасаде у Сарајеву

Танјуг
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић коментарисао је данас дипломатску ноту, коју је Кристијан Шмит упутио Амбасади Хрватске у Сарајеву, због његових изјава и поновио да је Шмит у БиХ илегално, као и да је продужена рука, како је навео, "врло мутних и чудних кругова у БиХ, с проблематичним овлашћењима".

"Жалио се (Шмит) Амбасади Хрватске у БиХ? А шта му је Амбасада одговорила? Сиктер - тако се каже у Босни", рекао је Милановић.

Милановић је рекао да је ријеч о човјеку који је у БиХ илегално и не жели да користи овлашћења да бии се усвојиле измене Изборног закона.

Према његовим ријечима, Шмит се кад год треба "мача лаћа", те "лати и повлачи из корица своја такозвана овлашћења и интервенише у систему избора, јер је очигледно да постоје неки критеријум које му неко шапуће и неко делује".

"Тај високи представник може да ради шта хоће, утамничити људе, мјењати законе. Високи представник је ништарија, а (хрватски премијер Андреј) Пленковић је издајник", рекао је Милановић.

Милановић је оштро критиковао лидере Хрватске и ЕУ због недавања статуса кандидата БиХ. Европски савјет је оптужио за цинизам, те да не желе да мјењају изборни закон у БиХ јер планирају крађу на изборима, пишу хрватски медији, пренела је Срна.

"Када ће БиХ добити статус кандидата? Никада јер некима не одговора да се то испуни, а то неће бити ни прије избора јер желе да их покраду", навео је Милановић.

Он је оцијенио да је ово хрватска политичка трагедија, да су Пленковић и министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман издали Хрвате и Хрватску, наметнувши додатне услове за БиХ за стицање статуса кандидата.

Милановић је успоредио БиХ с Украјином и нагласио да је БиХ, и прије сукоба у Украјини, била Швајцарска.

"БиХ је за Украјину била Швајцарска, не својом вољом јер има квази колонијалну управљачку структуру која последњих 10 година није радила ништа", рекао је хрватски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана