Милановић причао о БиХ на самиту, чланове Владе Хрватске назвао дворским лудама

Танјуг
Милановић причао о БиХ на самиту, чланове Владе Хрватске назвао дворским лудама

МАДРИД/ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић, који учествује на самиту НАТО у Мадриду, изјавио је данас да колико год била важна порука Финској и Шведској да се прикључе Алијанси, Русија је напала Украјину и тај сукоб прети да се прелије.

"Дневно, зависи кога слушате. По некима Украјина само што није побиједила, а по другима само што се није распала, а сви су на страни Украјине. Ово је конфликт који пријети све више и више да се прелије", рекао је Милановић у одговору на питање да ли ће НАТО након овог самита бити снажнији.

Милановић је другог дана самита новинарима рекао да је на самиту причао о ситуацији у БиХ и није пропустио да упути критику хрватској влади зато што на самиту није присуствовао нико из извршне власти, чије чланове је назвао "дворским лудама".

"Говорио сам о проблему БиХ, која је сигурносни проблем и нешто што нам живот у сусједству чини нестабилним и лошим и што угрожава барем пола милиона држављана ЕУ, што су Хрвати у БиХ, и желим да се то реши. Ко је чуо, чуо је и ја пуно даље од тога не могу", рекао је Милановић.

Милановић је у свом маниру примјетио да, како је рекао, "овде постоје две врсте људи, који знају јако мало или нимало" с тим да су ови потоњи, додао је, мањи проблем.

"С тим људима зна се ко може да ради и ко користи њихово вријеме већ годинама да им приближи проблем с којим Хрватска живи и с којим је суочена. Ти који не знају ништа су мањи проблем, они су већина, с њима се може радити, причати, одговарати им на питања. Неколицина је напросто затуцана у својим предрасудама и фиксовима које ће бити мало теже промијенити, али на томе треба радити", рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Он се поново осврнуо на недавни самит лидера ЕУ када су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата, а БиХ, како је казао, чвргу.

"То је ситуација у којој држава користи право вета и добили би га сви. Овако је БиХ добила празна обећања", рекао је Милановић и додао да су други радили свој посао, да су били активни, не агресивни, државе би се, сматра, другачије понашале.

Он је рекао да су неке државе исцрпљене већ и материјално, зато што дају, дају и дају и очекују да им се то надокнади.

"Неке државе су примиле стотине хиљада и милиона прогнаних. Хрватска није. Хрватској се у овом случају географија показала као предност. Можда звучи цинично, али није", рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Није пропустио да упути критику хрватској влади, рекавши да срећом, па нико није ни примјетио да их нема.

"Срећом, нико није примјетио да нема тих дворских луда...Не мораш бити у мом друштву, али неко треба да представља владу", рекао је хрватски председник оцијнивши то неодговорним.

Навео је да "не гаји илузије да ће амерички предсједник посветити пет минута свог времена" за причу о БиХ. "Хрватска мора направити све да информација, чињенице, аргументи буду доступни свима. И онда, ако видимо да не иде, рећи - доста. Ми никога не газимо. Мора се играти по правилима", рекао је Милановић и додао:

"Оно што смо чули овде педесет пута је поредак темељен на правилима. То јако лепо звучи, али тога се теже придржавати".

Истакао је да посао Хрватске није само да тражи туђу пажњу и разумевјање, али у неким стварима, сматра, треба се послужити алатима, као што је блокада.

Као пример је навео Турску која је, како је рекао, Шведској узела дио идентитета.

"Видећемо како ће се то завршити. То се зове притисак, не уцијена", рекао је Милановић.

Повезујући све то са БиХ, поновио је да тамо за Хрвата гласају људи који нису Хрвати, па чак и да се ноћ пре избора неки Хрвати декларишу у нешто што никада нису били.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана