Макрон: Мир на западном Балкану стратешко питање за ЕУ

Танјуг
Макрон: Мир на западном Балкану стратешко питање за ЕУ

ЗАГРЕБ - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас у Загребу да је питање мира на западном Балкану стратешко за ЕУ.

Макрон је након састанка са хрватским предсједником Зораном Милановићем рекао да је билатерална сарадња Француске и Хрватске изузетно важна за тему западног Балкана.

-Питање мира је стратешко питање за ЕУ, то је оно што ће нам омогућити да радимо нову етапу у западном Балкану - рекао је Макрон новинарима.

Он је оцијенио да је његова посјета Хрватској симбол пријатељства и ново поглавље билатералних односа у области културе, привреде, одбране.

-Хрватска је чланица ЕУ и одлучила се прикључити европском пројекту свјесна да је припадност Унији оно што доприноси миру и просперитету у региону у коме је било сукоба и драматичних ситуација - рекао је Макрон.

Он је навео да ће Француска и Хрватска наставити да раде на питањима безбједности, миграције, истраживања, што су пројекти француског предсједништва Савјетом ЕУ.

Милановић је рекао да је на састанку са француским предсједником разговарано о набавци авиона, али и о дешавањима у региону и свијету.

-Француска је једина нуклеарна сила у ЕУ, она то све гледа на шири начин од нашег. Разговоре оцјењујем одличним и радујем се декларацији о сарадњи. Ово је за Хрватску нови почетак - истакао је Милановић.

Макрон се Милановића састао и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем са којим је потписао Уговор о стратешкој сарадњи, док су министри одбране двије земље потписали уговор о набавци 12 француских авиона „Рафале“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана