Македонски званичници честитали аутокефалност МПЦ-ОА

Танјуг
Foto: Архива

СКОПЉЕ - Македонски предсjедник Стево Пендаровски оцjенио је данас да одлука Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) доприноси исправљању "историјских неправди" и отвара могућности за нов и неоптерећен духовни раст Охридске архиепископије.

Он је честитао архиепископу Стефану и грађанима православне исповести то што је, како је навео, једногласно донета одлука Сабора СПЦ за стицање аутокефалности МПЦ-ОА, преноси МИА.

Ово је радосна вест за изградњу земље православне вероисповести, која следи одлуку Васељенске патријаршије о пријему наше цркве у канонско јединство и евхаристијско заједништво", навео је Пендаровски.

Он је додао да верује да ће се цијели процес признавања аутокефалности МПЦ-ОА ускоро окончати уз добијање томоса васељенског патријарха Вартоломеја, што ће, како је навео, допринијети остваривању једног од македонских националних интереса, али и напретку и помирењу у македонском друштву.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије поручио је данас у храму Светог Климента Охридског у Скопљу да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) и да сада слиједи разрада свих техницко-организационих детаља за свечано проглашење званичног акта аутокефалности.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски честитао је данас аутокефалност Македонској православној цркви-Охридској архиепископија (МПЦ-ОА).

Истакао је да је данас велики, историјски дан, када је, прослављајући Свету браћу Ђирила и Методија МПЦ-ОА добила и аутокефалност. Ковачевски, који борави у посјети Риму, навео је да је тиме Сјеверна Македонија постала равноправне са другима и да је то "признање њеног наслеђа и духовне величине древне Охридске Архиепископије и као аутентичног дијела македонског идентитета“, преноси МИА.

"Радујемо се заједно са свим православним хришћанима у нашој земљи историјској вјести којом МПЦ-ОА стиче аутокефалност. Ова вијековима очекивана вијест саопштена је данас на заједницкој служби са Српском православном црквом. Свим православним хришћанима честитам овај дан", поручио је Ковачевски.

Патријарх српски Порфирије објавио је данас у Скопљу да је Свети Сабор Српске православне цркве донио одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Казао је и да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архипеископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-организационе детаље и да ће након тога уследити црквено проглашење званичним актом.

Додао је да ће све помесне цркве бити обавештене и позване да и оне прихвате статус аутокефатлност МПЦ-ОА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана