“Краљ криптовалута” ухапшен у Подгорици - ко је један од најтраженијих свјетских бјегунаца

ГС
“Краљ криптовалута” ухапшен у Подгорици - ко је један од најтраженијих свјетских бјегунаца

ПОДГОРИЦА - Црногорска полиција ухапсила је особу за коју се сумња да је један од најтраженијих свјетских бјегунаца, јужнокорејски држављанин До Квон, написао је министар унутрашњих послова Филип Аџић на Твитеру.

Тренутно се чека потврда идентитета.

-Некадашњи “краљ криптовалута”, који стоји иза губитака већих од 40 милијарди долара, лишен је слободе на подгоричком аеродрому са фалсификованим документима, а истог потражују Јужна Кореја, САД и Сингапур - написао је министар.

Јужнокорејски тужиоци су вјеровали да се До Квон, предузетник који стоји иза 40 милијарди долара вриједног дебакла токена terraUSD и Luna, наводно крио у Србији.

Интерпол је у септембру ове године расписао потејрницу за њим.

У октобру су тужиоци у Јужној Кореји саопштили да је он преко Дубаија отпутовао у непознату државу, након што је напустио Сингапур у ком је његова компанија имала сједиште.

Квон је у више наврата негирао да се крије, али такође није желио да открије гдје се тачно налази.

-Нисам у бјекству, нити било шта слично томе. Ми сарађујемо са свима и ја немам шта да кријем - поручио је он раније на Твитеру.

Квон је оптужен за превару и кршење закона о тржишту капитала у својој земљи након колапса његових terraUSD и Luna крипто кованица у мају.

Иако је у априлу његова валута вриједила 116 долара, данашња вриједност процијењена је на 0,00002 долара.

Глобални инвеститори у његову валуту су за ово вријеме изгубили 42 милијарде долара, показују подаци једне блокчеин компаније.

Неки од њих су на овај начин изгубили уштеђевину, а многи од њих су покренули тужбе против њега.

До Квон је рођен 1991. године. Студирао је рачунарство на Универзитету Станфорд и дипломирао 2015. Прије оснивања компаније Анифи, Квон је кратко радио са Еплом и Мајкрсофтом као инжењер. До Квон је 2019. године представљен на Форбсовој листи “30 испод 30”, пише Телеграф.

Квон је 2016. године основао телекомуникациону компанију Анифи. Био је генерални директор компаније до 2017.

Године 2018. До Квон је, заједно са Данијелом Шином, основао Terraform Labs, компанију за технологију блокчејна која има за циљ стварање децентрализоване криптовалуте са стабилном цијеном.

Terraform Labs је развио Terra Proof-of-Stake (PoS), који је јавни блокчејн изграђен на Cosmos SDK. Компанија је такође исковала неинфлаторни, тада, стабилни новчић  Luna, који се користи као изворна имовина на Terra Blockchain-u.

Terraform је надгледао развој платформе за е-трговину CHAI , која је користила Тера стејблкоин. ТФЛ, предвођен До Квоном, наставио је са развојем нових блокчејн технологија, протокола, производа и платформи као што су Anchor, Prism, Astroport и Mirror.

Почетком јануара 2021. Terraform Labs је добио инјекцију од 25 милиона долара кроз круг финансирања који је заједно водио Galaxy Digital. Следећег мјесеца, компанија је покренула Terraform Capital, који је у посао ушао са 10 милиона долара почетног финансирања.

Једна од највећих прекретница компаније Terra било је лансирање Anchor протокола у марту, који омогућава корисницима да позајмљују или чувају своје стабилне новчиће и средства за доказ удела.

У јануару ове године је компанија покренула непрофитну организацију под називом  Luna Foundation Guard,, улажући преко 4,1 милијарде долара. Непрофитна организација се фокусирала на екосистем Terra и настојала је да стабилизује волатилност Lune подржавајући је са TerraUSD-ом.

У мају су готово сви свjетски медији објавили да је Луна пала на 0 долара, означавајући запањујући колапс за криптовалуту која је у једном тренутку вриједила више од 100 долара.

Пропаст контроверзног стејблкоин подухвата Terra резултирала је крахом на тржишту криптовалута, који је избрисао милијарде долара вриједности у једном дану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана