Конституисан парламент Црне Горе: Посланици ДПС-а Мила Ђукановића након 30 година у опозиционим клупама

ГС
Конституисан парламент Црне Горе: Посланици ДПС-а Мила Ђукановића након 30 година у опозиционим клупама

ПОДГОРИЦА - Посланици ДПС-а Мила Ђукановицћа на данашњој конституивној сједници црногорског парламента заузели су мјеста на којима сједе опозиционе странке.

Фотографију посланика ДПС-а објавио је на свом "Твитер" профилу предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, уз коментар "Историја, ДПС у опозиционим клупама", преноси "Спутњик".

На данашњој сједници конституише се парламент у коме ДПС Мила Ђукановића послије готово 30 година, неће имати већину.

Три, до сада опозиционе листе "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" имају укупно 41 посланичко мјесто у парламенту који има 80 мјеста. Према званичним резултатима избора, коалиција "Одлучно. ДПС - Мило Ђукановић" освојила је 30 мандата, коалиција "За будућност Црне Горе" 27, коалиција "Мир је наша нација" десет, а платформа "Црно на бијело", четири. Бошњачка странка и Социјалдемократе имаће по три посланика, а Социјалдемократска партија два. По једног представника имаће Албанска листа "Ник Ђељошај- Генци Ниманбегу" и коалиција "Једногласно".

У Подгорици је нешто послије 12 часова почела конститутивна сједница новог сазива Скупштине Црне Горе на којој би требало да буде изабран њен предсједник. Сједници предсједава најстарији посланик Миодраг Лекић из Демоса и коалиције "Мир је наша нација".

Дневним редом је предвиђено утврђивање броја потпредсједника и избор потпредсједника парламента. Посланици би требало да изаберу предсједника и чланове Административног одбора црногорског парламента.

На почетку сједнице верификовани су мандати посланика, преносе тамошњи медији. Сједница је почела интонирањем државне химне коме није присуствовао дио посланика ДФ-а.

ДФ подржава Алексу Бечића за предсједника Скупштине

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио је да нова власт неће дозволити неформалним центрима моћи и Жељку Ивановићу да састављају владу.

Кнежевић је рекао да Ивановић жели да постане нова власт, да од друге фамилије постане прва.

- Ми нећемо издати, ја има конструктиван приједлог, а то је да ДФ подржава Алексу Бечића за предсједника Скупштине и Здравка Кривокапића за мандатара", казао је Кнежевић.

Он је честитао грађанима, како је рекао, слободу.

- Ту слободу нико неће угрозити нити ће се жеље грађана наћи као губитници - навео је Кнежевић и додао да то посебно неће учинити посланици ДФ-а.

Посланик Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић навео је у Скупштини како се нада да ће овај сазив бити ефикасинији од претходног.

- Приједлози који су сада саопштени су апсолутно прихватљиви за коалицију "Црно на бијело". Ја остајем човјек од ријечи. Ако се задовоље пословничке форме можемо приступити избору предјседника Скупштине Алексе Бечића и да након тога да формализујемо кандидата за мандатара. И нека нам је сретно свима - навео је Абазовић.

- Ми смо побиједили да би окренули нови лист - казао је Алекса Бечић (Демократе). Он је навео да ће будућа власт бити процрногорска, прозападна, проевропска.

Бечић је казао и да је сагласан и да подржава предлоге које је саопштио Кнежевић у Скупштини.

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић изјавио је, уочи конститутивне сједнице парламента, да очекује од побједника парламентарних избора да покажу одговорност.

Усаглашавање ставова побједничког коалиционог блока, о формирању нове власти, која ће, послије 30 година смијенити ДПС Мила Ђукановића, почело је одмах послије избора, 30. августа, али су јучерашњи преговори о расподјели ресора, мандатару нове владе и предсједника скупштине, показали све изазове и неопходне компромисе, који стоје пред коалиционим партнерима.

Рок за приједлог мандатара је 30 дана од дана конституисања парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана