Комеморација убијеним Србима у Доњем Скраду код Карловца VIDEO

Срна
Комеморација убијеним Србима у Доњем Скраду код Карловца VIDEO

КАРЛОВАЦ - У Доњем Скраду код Карловца данас је одржана комеморација поводом злочина над шесторо српских мјештана 1995. године који су починили припадници хрватских оружаних снага у акцији "Олуја".

Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у чијој организацији је комеморација и одржана, рекао је да за злочин над шесторо српских цивила нико није одговарао, јер није била покренута ни истрага.

"Поруке које шаљемо са мјеста комеморација не могу добити подршку одмах. Када ће то бити, тиме господаре они који воде државне политике, али ми ћемо наставити, укључујући и комеморације хрватским жртвама", рекао је Пуповац новинарима.

Он је указао да усташки поздрав "За дом спремни" не би смио имати право јавности у Хрватској, јер су под њим људи били отпремани у логоре.

"жЗа дом спремниж је био службени поздрав једног злочиначког режима, каквих је у цивилизацији људске врсте било мало, који је идеале државе и слободе претворио у политику смрти и истребљења других и другачијих, Срба, Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста", рекао је Пуповац.

Он је позвао да се људи који су из Хрватске избјегли у Србију или у БиХ препознају као ратни страдалници.

У изјави сјећања СНВ-а која је прочитана на комеморацији наводи се да се 26 година од завршетка рата у Хрватској "ратује са политикама сјећања".

"Свако има своје комеморације и своју политичку употребу ратних страхота и страдања, а ријетко се сјећамо страхота које су прошли други и страдања која су се догодила другима", наводи се у изјави.

Комеморацији је присуствовао и потпредсједник хрватске Владе из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић, те шеф "Документе" Весна Тершелич.

Петоро цивила српске националности убијено је у Доњем Скраду 5. августа 1995. године, а још је једна особа наредног дана.

Припадници Хрватске војске ушли су у село и спазили групу цивила, након чега су их одвели у кућу на адреси Доњи Скрад 46, док је Даница Дмитровић успјела да побјегне.

Сви заробљени цивили одведени су у подрум и убијени. Даница Дмитровић ухваћена је идућег дана, одведена у кућу у којој је претходног дана убијено петоро људи, међу њима и њен супруг.

Након злостављања Даница Дмитровић је жива бачена у бунар гдје се утопила.

Починиоци овог злочина никада нису откривени.

Након служења помена, Пуповац, Милошевић и Тершеличева су отишли до оближњег спомен-обиљежја тројици хрватских војника погинулих 5. августа 1995. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана