Кнежевић: Осjећам срамоту, Кривокапић не може да остане премијер

Танјуг
Кнежевић: Осjећам срамоту, Кривокапић не може да остане премијер

ПОДГОРИЦА - Посланик и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да осjећа срамоту након што је црногорски парламент синоћ изгласао резолуцију о Сребреници и смијенио министра правде Владимира Лепосавића те сматра да Здравко Кривокапић не може више да буде премијер.

-Грађани који су 30. августа гласали за промјене у Црној Гори сигурно нису могли да вјерују да ће девет мјесеци након тога дијелови парламентарне већине, Демократска Црна Гора, УРА Дритана Абазовића и Здравко Кривокапић заједно са Демократском паријом социјалиста (ДПС) прогласити Србију и српски народ за геноцидан - поручио је Кривокапић у разговору за ТВ Прва.

Он је рекао и да, иако је гласао против те резолуције, осјећа извесну врсту срамоте и да жели да се извини Србији и српском народу јер сматра да јучерашња одлука парламента није став већинске Црне Горе, а да се њом практично вратио на власт Мило Ђукановић и његова идеологија.

Кнежевић је нагласио да су премијеру Кривокапићу још прије гласања поручили да ако резолуција о Сребреници и смјена министра Лепосавића буду изгласани заједно са ДПС-ом, он више неће имати подршку ДФ-а и да га више неће ни формално сматрати за премијера.

Посланици ДФ-а су јуче напустили парламент , а својим коалиционим партнерима Бечићу и Абазовићу, Кнежевић је поручио да ако одустану од прављења договора са ДПС-ом и покажу спремност за повратак на изворне и изборне програмске принципе постоји могучност за обнављање односа.

-Било какво уцјењивање и понижавање Србије и српског народа није више опција - каже Кнежевић који додаје „да су мјесецима уназад трпјели национална и идентитенска и свака друга понижења од премијера Кривокапића и његових министара који повлачи погубне спољнополитичке потезе“, а јучерашњи догађаји су, за њега, кулминација свега тога.

Лидер ДФ-а се нада да ће имати прилику да разговара са лидерима парламентарне већине, прије формалног захтјева за смјену Кривокапића, али да је став његове партије да он свакако не може да остане на мјесту премијера, пошто је након јучерашњег гласања, како каже, изгубио саваки легитемитет.

Кнежевић је нагласио и да је легитимитет предсједника скупштине Алексе Бечића, такође, упитан пошто је његова партија заједно са ДПС-ом гласала за резолуцију.

Он није желио да спекулише о могућим насљедницима Кривокапића, али је рекао да у парламентарној већини постоји велики број људи који би часно и одговорно обављали функцију премијера.

-Уколико договора не буде било, логичан пут су нови избори које би организовала прелазна влада, што би био посљедњи приједлог ДФ-а , пошто је то наша обавеза према грађанима који су нам дали подршку и поверење - закључио је Кнежевић.

 

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић смијењен је у Скупштини Црне Горе, која је синоћ већином гласова усвојила и резолуцију о Сребреници, на приједлог опозиционе Бошњачке странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана