Јанша: Систем расподjеле вакцина у ЕУ равноправан

Тањуг
Јанша: Систем расподjеле вакцина у ЕУ равноправан

ЉУБЉАНА - Словеначки премијер Јанез Јанша оцијенио је да је систем заједничке набавке и дистрибуције вакцина за државе чланице Европске уније преко Европске комисије добар и равноправан, иако изазива незадовољство у неким државама, посебно већим, с обзиром на количине вакцина које су до сада добиле.

“Чланице су у првим пошиљкама добиле подједнак број доза па су исту количину добиле Њемачка која има 80 милиона становинака и Словенија у којој живи 2 милона људи, а и временске испоруке су усклађене за све чланице, што код неких изазива незадовољство”, казао је Јанша у разговору за Словеначку телевизију.

Оцијенио је да би, уз најаве нових вакцина и њихово одобрење у Европској унији, Словенија до маја или јуна могла да вакцинише 70 одсто становништва, преноси портал Индекс.

Упозорио је да људи до тада треба да се држе рестрикција и мјера како се епидемиолошка ситуација не би погоршала, бар док се не постигне већи степен имунизације становништва, односно већи проценат вакцинисаних.

Јанша је рекао да су неке чланице кренуле и у билатералне преговоре с произвођачима вакцина, што је под знаком питања с обзиром на ограничену производњу и велику потражњу, као и да зна за неке државе у Европи које су наручиле и вакцине кинеских и руских произвођача, али да не зна ниједну која тим вакцинама заиста и вакцинише становништво.

Разлог је, како је објаснио, у много већем повјерењу у вакцине америчких и еуропских компанија на које се оријентисала Европска комисија јер она у процедури одобрења кинеских и руских регулаторних органа нису прошла све фазе провјере, за разлику од вакцина о којима је преговарала и за које се одлучила Европска комисија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана