Изабрана нова Влада Црне Горе; Кривокапић: Ово је влада свих нас

Г.С.
Foto: vijesti.me

Скупштина Црне Горе изабрала је нову Владу на челу са премијером Здравком Кривокапићем.

Влада има 12 Министарстава и једног потпредсједника.

Потпредсејдник Владе је једина страначка личност, лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Министар унутрашњих послова је Сергеј Секуловић, одбране Оливера Ињац, а спољних послова Ђорђе Радуловић.

Ресор финансија и социјалног старања водиће Милојко Спајић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, а економског развоја Јаков Милатовић.

Министар правде, мањинских и људских права је Владимир Лепосавић, здравља Јелена Боровинић Бојовић, а просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

За министра екологије, просторног планирања и урбанизма изабран је Ратко Митровић, а јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

На челу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је Александар Стијовић.

Влада је изабрана послије три дана расправе у парламенту и три мјесеца након одржавања избора.

Кривокапић: Ово је влада свих нас

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је данас, након три деценије власти ДПС-а предсједника државе Мила Ðукановића, добила нову владу, на челу с премијером Здравком Кривокапићем.

У завршном обраћању у црногорском парламенту, Кривокапић је поручио да је ово "прича о почетку директне демократије" у Црној Гори.

"Ова влада није можда пожељна и критикована је, да ли сам пребројавао крвна зрнца, не, нити ћу. Ниједног министра нисам питао је ли Србин, Црногорац... Ово је наша Црна Гора. Немојте даље да се дијелимо. Морамо сви да градимо бољу будућност, засновану на талентима и знању. Имамо природно богатсво, али највеће богатство је наш човјек, који има велики потенцијал. То је црногорски етос, није било чији, него црногорски", поручио је Кривокапић.

Истакао је да нема те економије која је важнија од система вриједности.

"Дајте да се Црна Гора преобрази у сваком смислу, ако кренемо сви заједно, ми ћемо бити побједници. Нећемо питати која је ово влада. Ако је правда за све, многе ствари ће кренути на боље", рекао је Кривокапић.

Када се, казао је, "човјеку укаже оваква прилика, јединствена је и непоновљива част и лична и свих нас заједно".

Кривокапић, који је универзитетски професор, рекао је да је увијек имао један циљ - да преноси знање, али да то прилагоди ономе који слуша.

"У овом парламенту сам доживио да скоро ништа не знам, да сам исказан на овај или на онај начин. За то вријеме сам записивао све што сте казали и чудио се како то доживљава обичан грађанин. Молим вас, ако то није мјера онога што Црна Гора има, онда како ћемо ићи даље", упитао је нови црногорски премијер.

Додао је да није битан он, Здравко Кривокапић, и ова влада.

"Ми смо овде искључиво због грађана које нећемо дијелити. Грађани су побиједили 30. августа, народ је на јединствен начин показао да може оловком да се побједи, да може глас народа да надвлада све могуће политичке копрупције које су доказиве", рекао је Кривокапић.

Ова влада, поручио је, жели нулту корупцију.

"Али, не може влада сама, морамо сви заједно. Ова влада ће трајати, 100 или 200 дана, али, вјерујте, трајаће четири године, јер ће 41 увијек бити веће од 40", закључио је црногорски премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана