Хрватски сабор усвојио Закон о обнови

Срна
Foto: Архива

Хрватски сабор изгласао је данас измјене Закона о обнови, чија примјена је, осим на Загреб и околину, проширена на подручје Сисачко-мославачке и Карловачке жупаније које су тешко страдале у разорном земљотресу крајем прошле године.

Према овом закону, држава ће на подручју на којем је проглашена катастрофа у стопостотном износу обезбиједити финансирање обнове некретнина у којима станује власник или његови сродници.

Прихватањем амандмана владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), обнова ће се тако у цијелости финансирати на подручју Сисачко-мославачке и дијеловима Загребачке и Карловачке жупаније, укључујући и град Сисак.

За Сисак је у првој верзији био предвиђен имовински цензус и учешће власника од 20 одсто у финансирању, као и за грађане Загреба и околине страдале у земљотресу у марту прошле године, али се од тога одустало, пренијела је Хина.

Премијер Андреј Пленковић честитао је саборским заступницима на усвајању новог Закона о обнови, за који је у објави на Твитеру поручио да је предуслов за покретање обнове након потреса.

У Сисачко-мославачкој жупанији пријављено је више од 36.000 зграда за преглед, а прегледано их око 24.000.

До сада је за неупотребљиве проглашено више од 3.000 објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана