Хрватски МУП одбацио оптужбе за злостављање Авганистанке

Срна
Хрватски МУП одбацио оптужбе за злостављање Авганистанке

ЗАГРЕБ - Министарство унутрашњих послова (МУП) Хрватске одбацио је данас нове оптужбе о насиљу над мигрантима, након што је британски “Гардијан”, позивајући се на Дански савјет за избјеглице (ДРЦ), објавио да су хрватски полицајци сексуално злостављали Авганистанку након преласка границе.Британске новине преносе извјештај ДРЦ о инциденту који се догодио 15. фебруара на територији Хрватске у близини границе са БиХ, недалеко од Велике Кладуше, у којем је наведено да је хрватска полиција у два наврата сексуално и физички злостављала Авганистанку уз пријетњу ножем.

МУП је саопштио да је “апсолутно згрожен” оваквим наводима који се на терет стављају хрватској полицији која је, како истичу, показала, не само организован и професионалан приступ у заштити границе Хрватске и спољне границе ЕУ, већ и “пожртвованост и хуманост”.

У саопштењу је наведено и да је полиција својим хуманим ђелима спашавала животе стотина миграната, извлачећи их из минских поља, провалија, спашавајући их од утапања, те носећи их километрима кроз сњежне мећаве.

Из МУП-а наводе да “Гардијан” хрватску полицију “без иједног доказа жели приказати као бруталну и нехуману групу склону пљачкама и злостављањима незаконитих миграната”.

У МУП-у кажу да су одмах покренули провјере навода и током прелиминарне истраге утврдили да 15. фебруара на подручју Полицијске управе карловачке није било поступања према илегалним мигранаткињама.

“Незамисливо нам је да о наводном догађају сазнања има невладина организација, а да о томе истовремено одговарајућа сазнања нема и полиција у БиХ”, наводе из МУП-а и додају да се оваквим оптужбама подстиче нетрпељивост према хрватској полицији.

У саопштењу је наведено и да, након повређивања несрећним случајем или у међусобним физичким обрачунима, мигранти увијек изјављују како их је претукла полиција земље у коју желе ући.

Према писању “Гардијана”, Авганистанци су затражили азил, али је полицајац на граници поцијепао њихове документе, вријеђао их, ошамарио старијег мушкарца, а Авганистанку која је била у групи одвео у страну, те је ошамарио и потом јој додиривао груди и стражњицу.

Када му је рекла да је не смије дирати јер је жена муслиманка, полицајац јој је рекао: “Ако си муслиманка, зашто си онда дошла у Хрватску, зашто ниси остала у Босни са муслиманима”.

У тексту се помињу и два полицајца који су од исте жене тражили да се скине гола, пријетећи јој ножем под грлом.

Након што је мигрантска група добила још неколико удараца, наређено им је да пјешаче до БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана