Хрватска одлучила: Никола Тесла на кованицама

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - На свим кованицама хрватског евра подлога ће бити "шаховница", мапа Хрватске ће бити на новчићу од два евра, куна на кованици од једног евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од пет, два и једног цента.

То је одлучено на састанку Националног вијећа за увођење евра у Хрватску, преноси загребачки портал Индекс.

Гувернер Хрватске народне банке (ХНБ) Борис Вујчић је, коментаришћи утицај који ће увођења евра имати на цијене и плате, рекао да се до сада показало да је у свим земљама након увођења евра "стандард порастао, односно, да су плате расле брже него цијене".

"Нема никаквог разлога да се не очекује, ако је у свим чланицама било тако, да тако не буде и у Хрватској", додао је он.

Просјечна плата ће, како је навео, расти у зависности од продуктивности и успјеха економија, а да би се дала оцијена о расту зарада потребно је, по његовом мишљењу, да прође пет година од увођења евра, преноси Спутњик.рс.

Очекује да ће с увођењем евра доћи и до пораста цијена, а како би се то контролисало биће успостављени одређени механизми:

"Првенствено транспарентност. Оно што ће се захтијевати је да сви објављују цијене и у кунама и у еврима шест мјесеци прије увођења и након увођења евра, што ће помоћи људима да виде транспарентно цијене и да у тренутку саме конверзије која ће бити 1:1 неко не искористи тај тренутак да промјени цијене", рекао је Вујчић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана