Хрватска: До сада наплаћено 17.000 евра због кршења самоизолације

Срна
Хрватска: До сада наплаћено 17.000 евра због кршења самоизолације

ЗАГРЕБ - Главни државни инспектор Хрватске Андрија Микулић изјавио је да је Државни инспекторат, који је од преко 800 полицијских пријава због кршења мјере самоизолације процесуирао више од 600, до сада наплатио казне у укупном износу од око 130.00 куна (око 17.000 евра).

Микулић је јуче за РТЛ рекао да је невјероватно и лоше то што неки људи, без обзира на епидемију корона вируса и све апеле да остану код куће, даље крше самоизолацију, неки и више пута.

Државни инспекторат, нагласио је, томе је покушао да доскочи издавањем прекршајног налога с казном од 8.000 куна (око 1.050 евра), а за оне који поново прекрше ту меру 30.000 куна (око 3.930 евра).

Особу која то учини и послије поменутих казни, санитарни инспектори на присилан начин и у сарадњи са полицијом и Цивилном заштитом воде у карантин, рекао је Микулић, додајући да су до сада забиљежена два таква случаја, прењела је Хина.

“Ако би се то десило поново, мислим да нам остаје још само једна могућност - да се таквим људима бави једна посебна грана медицине која се зове психијатрија, јер није нормално да наши суграђани не желе да пазе ни на себе, али ни на своју породицу и цијелу заједницу”, поручио је Микулић.

Упркос одлуци Владе о спречавању дизања цијена 27 основних животних потрепштина, неки трговци у малопродаји и велепродаји ту одлуку нису поштовали.

Конкретно, казао је Микулић, за со и тестенину цијена се дизала за око 13 одсто, за дечију храну и свеже месо и до 30 одсто, а највише се цијена дизала за дезинфекциона средства, заштитне маске и рукавице, чак до 594 процента.

Микулић је нагласио да су све продавнице и трговачки ланци који су то чинили под будним оком инспектора и да ће ако и даље буду кршили Владину одлуку, њихово кршење закона бити објављено у јавности.

Како је додао, инспекторима је дат налог да према тим компанијама или продавницама иду с прекршајним налозима до 100.000 куна (око 13.000 евра) у малопродаји и 300.000 куна (око 39.300 евра) у велепродаји.

Осим тога, додао је Микулић, у малопродаји ће се издавати рјешења о забрани “те агресивне пословне праксе”, а велепродаје затварати на рок од 30 дана.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана