Хоће ли поскупјети путарине кроз Хрватску

ГС
Хоће ли поскупјети путарине кроз Хрватску

ХРВАТСКА - За разлику од хране и многих осталих роба, овог љета неће бити поскупљења путарине у Хрватској.

Како наводе у Хрватским аутоцестама (ХАЦ), и ове године као и претходне двије пандемијске године, у циљу подршке туристичкој сезони неће се уводити сезонско повећање путарине од 10 одсто.

-Исто тако на снази остаје и мјера помоћи превозницима, односно продужује се примјена додатног попуста од 7 одсто за ЕУРО 6 возила, што уз постојећи попуст од 42,4 одсто износи готово 50 одсто цијене путарине – рекли су Нет.хр из ХАЦ.

Из ХАЦ подсјећају да се у јеку туристичке сезоне, на наплатним рампама нерјетко створе огромне гужве, а да би се оне избјегле, дио грађана користи ЕНЦ уређаје.

Из Хрватских аутоцеста наводе да осим бржег и једноставнијег проласка на наплатној станици, корисници ЕНЦ уређаја и уштеде коју куну на путарини.

Већ дуже времена прича се и о увођењу електронске наплате путарине а из ХАЦ наводе да се ради на припреми јавне набавке новог система наплате, преноси Курир.

-Ове године биће расписан конкурс, а према садашњим процјенама систем би могао да буде завршен у 2024. Години – кажу из ХАЦ.

Нови систем наплате путарине биће заснован на слободном протоку, без заустављања возила, с бесконтактним начинима плаћања.

Систем ће омогућити једноставнији и технолошки модернији начин плаћања путарине, а уз то повећаће се и проток на наплатним станицама.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана