Гуцатију и Харадинају четири и по године и 100 евра

Срна
Foto: Б92

БЕОГРАД- Бивши предсједник и потпедсједник Удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај осуђени су данас на четири и по године затвора и новчану казну од по 100 евра због одавања заштићених докумената Специјализованих вијећа у Хагу.

Судско вијеће је закључио да су Гуцати и Харадинај одговорни за одавање заштићених информација о истрагама које се воде у Специјализованом тужилаштву Косова новинарима.

У пресуди се наводи да су Гуцати и Харадинај имали намјеру да открију заштићене информације, а тиме и свједоке евентуалних оптужница.

Гуцати и Харадинај су се теретили за кривична дјела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање свједока, освету и нарушавање тајности поступка.

Тужилаштво је током суђења инсистирало на томе да су њих двојица имали за циљ да наруше углед Специјалног суда, те да ометају његов рад.

Они су се изјаснили да нису криви, а током суђења су инсистирали на ставу да нису починили никаква кривична дјела.

Гуцати и Хардинај су ухапшени у септембру 2020. године због сумње да су на три конференције за штампу неовлашћено открили повјерљиве судске информације, односно досијее Специјализованог тужилаштва у Хагу.

Ово је прва пресуда Специјализованих вијећа Косова, која су формирана одлуком Скупштине самопроглашеног Косова 2015. године, а суђење Гуцатију и Харадинају трајало је 31 дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана