Грлић Радман: Није нормално да Хрвати не могу бирати своје представнике

СРНА
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ - Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је да се "тешко може" промијенити Изборни закон у БиХ прије избора на јесен, али сматра да се до избора треба усагласити начин попуњавања Дома народа Федерације БиХ.

Грлић Радман је рекао да "није нормално" да Хрвати не могу бирати своје представнике и да је БиХ потребан "демократски закон који ће одражавати мултинационалну природу БиХ" пошто су Хрвати "жртве" постојећег Изборног закона.

Након састанка лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, Грлић Радман је рекао да је по први пут у историји БиХ у фокусу ЕУ.

"Нико се није бавио БиХ, нико није заправо разумио питање комплексног система БиХ. Нико није разумио мултинационалну нарав БиХ. Није довољно освјешћиван лош положај хрватског народа у БиХ у ранијим владама", рекао је Грлић Радман новинарима у централи ХДЗ-а.

Он сматра да се посјета Мишела БиХ може назвати "историјским чином" јер је предсједник Европског савјета показао спремност, заинтересованост да се разговара о БиХ, која у "ЕУ и НАТО не може ући дисфункционална" и да ће на њеном путу бити кључна реформа Изборног закона.

Грлић Радман је рекао да Србија мора да слиједи заједничку спољну политику ЕУ и уведе санкције Русији, додајући да "међу неким чланицама Уније влада расположење да се суспендују преговори са Србијом".

"То би било лоше за стабилност западног Балкана", оцијенио је Грлић Радман.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана