Градоначелник Копра кочи градњу правосалвног храма

Агенције
Градоначелник Копра кочи градњу правосалвног храма

Копар - Градња православног храма у Копру, првог послије 80 година, никако да почне због бирократске одлуке градоначелника тог града, каже свештеник Дејан Мандић.

Општина тражи да откупи земљиште, а да Исламској заједници и Српској православној цркви додијели један простор који би користили наизмјенично.

У Копру је у марту био освештан крст и земља на мјесту гдје је требало да почне градња православног храма, али до дана данашњег то се није догодило. Јереј Дејан Мандић подсјећа да су до Другог свјетског рата у Словенији биле три православне цркве, у Марибору, Цељу и Љубљани, али је Хитлерова војска уништила мариборску и цељску, а земљишта никада нису враћена Српској православној цркви. Од тада је једино мјесто које су вјерници имали за молитву била Љубљанска православна црква.

Због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Копру и прије четири године свештеник СПЦ јереј Дејан Мандић прешао је из родне Љубљане у тај приморски словеначки град. Каже да је успоставио контакт са тадашњим градоначелником Борисом Поповићем и да му је предочио идеју да жели да гради храм.

Поповић је потом предложио локацију за храм на самом уласку у град из правца Љубљане. Цијели процес куповине земљишта био је легалан - расписан је општински тендер и земљиште је купио ктитор храма Младен Милановић Каја из Републике Српске и поклонио га цркви. Локацију је обишао и патријарх Иринеј.

- Та парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат. Дозволе су добијене и 90 одсто папирологије је завршено, али је градња стопирана прошле године послије промјене градоначелника Копра. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта ми радимо, јер није у питању лични, нити интерес нације, него искључиво вјере. Он на све наше молбе већ мјесецима говори “видјећемо”, али нас заправо политички повезује са бившим градоначелником, што нам отежава да добијемо дозволу за почетак градње - каже Мандић.

Састанак

Према ријечима Мандића, планиран је састанак митрополита загребачко-љубљанског Порфирија са градоначелником Копра. На претходном, Бржан је предложио да СПЦ и ИЗ дају своја земљишта граду, а да ће он наћи нови простор који ће дијелити двије вјероисповијести, што је одбијено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана