Годишњица убиства породице Зец: Злочин за који нико није кажњен

Танјуг
Годишњица убиства породице Зец: Злочин за који нико није кажњен

ЗАГРЕБ - Данас се навршава 31 година од бруталног убиства трочлане српске породице Зец у Загребу, а за овај злочин нико није одговарао.

У ноћи између 7. и 8. децембра 1991. загребачки месар Михајло Зец убијен је на прагу своје куће у насељу Трешњевка. Његову жену Марију и ћерку Александру убице су одвезле на Сљеме гдје су их ликвидирали, а тијела затрпали смећем.

Због убиства ухапшени су Муниб Суљић, Синиша Римац, Игор Микола, Небојша Ходак, Сњежана Живановиц. Иако су признали злочин без присутва адвоката Суд је оцијенио да је њихово признање прибављено на незаконит начин и они су ослобођени.

Ликвидирани Михајло Зец је био пословођа у месари Крижевчанка на почетку Петрињске улице у Загребу. Познавали су га многи у Загребу и неке од убица је познавао од раније. Осим Михајла, у кући је те ноћи била и његова супруга Марија (36), дјеца Александра (12), Душан (10) и Гордана (7).

Убице су Михајлу и Марији саопштили да ће претражити њихову кућу и одузети оружје које посједује, пошто је Михајло био страствени ловац. Иако нису имали ниједан ваљан документ за упад у кућу и претрес, све вредно што су нашли, злато и новац, узели су.

Када је Михајло покушао да се објасни са њима захтјевајући да врате узето, један од њих, Синиша Римац, је испред куће у њега испалио неколико метака. Михајло је био на мјесту мртав.

Кад је чула пуцњаву на улици, Михајлова супруга изашла је да види шта се догађа, а за њом је истрчала и ћерка Александра. Убице у униформама су их покупили и убацили у возило, док је преостало двоје дјеце, Душан и Гордана, спавало.

Сутрадан, 8. децембра, у Заводу за Судску медицину и криминалистику обављена је обдукција Михајла Зеца. О самом догађају се није много причало, а након неколико дана приведени су Муниб Суљић, Игор Микола, Небојша Ходак, Синиша Римац и Сузана Живановић. Сви они су били припадници резервног састава полиције под командом  Томислава Мерчепа.

Тек шест дана касније, 13. децембра, ухапшени су признали убиство Михајла, као и супруге Марије и ћерке Александре на Сљемену.

Тијело мајке пронађено је са шест рана од метка, од којих су три биле на глави, док је Александрино тијело пронађено са везаним рукама, повезом на очима и три метка у глави.

Нико од учесика у овом бруталном злочину није одговарао, јер због, како је тада саопштено, процедуралних грешака њихово признање поновљено код истражног судије није се могло користити у судском поступку.

Муниб Суљић, Игор Микола и Синиша Римац ипак су осуђени 2005. године, али због убиства непознатог мушкарца.

Преживјелој дјеци, Душану и Гордани Зец, Хрватска је  2004. исплатила једнократну новчану помоћ у износу од 200.000 евра.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана