Европски савјет 8. децембра о уласку Хрватске у Шенгенску зону

Срна
Европски савјет 8. децембра о уласку Хрватске у Шенгенску зону

БРИСЕЛ- Савјет ЕУ за правосуђе и унутрашња питања гласаће 8. децембра о уласку Хрватске, Бугарске и Румуније у Шенгенску зону.

Европски савјет потврдио је у децембру прошле године да је Хрватска испунила услове за придруживање Шенгенској зони, а Европски парламент је 10. новембра дао позитивно мишљење о нацрту одлуке о пуноправном приступању Хрватске.

Бугарска и Руминија успјешно су завршиле процес евалуације 2011. године. Мисија проналажења чињеница потврдила је у октобру да те двије земље не само да су наставиле да спроводе нова правила и средства, већ да су и значајно ојачале примјену шенгенске архитектуре у свим димензијама, подсјећа портал "Си њуз".

Европски парламент усвојио је прошлог мјесеца резолуцију којом се Европски савјет позива да дозволи придруживање Румуније и Бугарске Шенгенској зони.

Шенгенска зона је највеће подручје за неометано путовање у свијету. У зони су 22 чланице ЕУ, као и четири земље које нису чланице европског блока. Одлуке о прихватању нових чланица у Шенгенску зону морају бити једногласне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана