Европска комисија: Хрватској рок до 30. јуна 2023. да искористи средства за солидарност

СРНА
Foto: Агенције

БРИСЕЛ - Европска комисија одлучила је да Хрватској омогући да до 30. јуна 2023. године продужи рок за коришћење финансијске помоћи из Фонда солидарности ЕУ ради надокнађивања штете коју су нанијели земљотреси 2020. и 2021. године, објављено је на интернет страници Европске уније.

Европски комесар за кохезију и реформе Елиса Фереира подсјетила је да су Хрватску погодила два јака земљотреса, прво у Загребу, а онда у Петрињи и Сисачко-мославачкој жупанији.

"Све то се десило током првог таласа пандемије ковид 19 и у великој мјери угрозило напоре за опоравак. Обезбјеђивање тога да Хрватска може у потпуности да има корист од финансијске подршке из Фонда солидарности ЕУ за обнову двије регије је од огромне важности за становништво и и знак је снажне и конкретне солидарности Уније", рекла је Фереира.

Земљотрес је погодио Загреб и околину у марту 2020. године, док су се у децембру 2020. и јануару 2021. године догодили земљотреси у Петрињи и Сисачко-мославачкој жупанији. Хрватска је два пута добила помоћ из Фонда, укупне вриједности више од милијарду евра, како би надокнадила штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана