Епископски савјет СПЦ: Привремено одгођени молебани у Црној Гори

Срна
Епископски савјет СПЦ: Привремено одгођени молебани у Црној Гори

ПОДГОРИЦА- Епископски савјет Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори најавио је да се у црквеним портама широм земље привремено одгађају молебани због вируса корона и најавио нову интернет литију коју ће предводити његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Из Епископског савјета изражавају забринутост за здравље људи и не желе да се сутрашњим окупљањем пошаље порука да вируса нема и да разлози за опрез не постоје.

Када је ријеч о редовним богослужењима у бројним православним парохијама на сјеверу Црне Горе која су поново забрањена уз присуством вјерника, чланови Епископског савјета позивају вјернике да, као и раније, буду у договору са својим парохијским свештеником у вези са обављањем молитви и свештенорадњи.

У саопштењу се додаје да ће редовна црквена богослужења у другим градовима бити вршена по устаљеном реду, уз поштовање здравствених прописа.
- Ми смо и сада свјесни велике злоупотребе поменутих мјера зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом и видимо да ови властодршци немају намјеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе - наводи се у саопштењу.

Из Епископског савјета наводе да су свјесни да начином "крени-стани-крени" стављају на искушење полет и бодрост духа свих учесника јединствених у свијету литија и молебана, те моле вјернике за стрпљење и одлучност.

Епископски савјет Српске православне цркве (СПЦ) изразио је дивљење према свакоме ко је у Црној Гори својевољно узео крст страдања и храбро свједочио својој вјери знајући да би могао да буде мета режимског насиља.

Епископски савјет је истакао да је савремени тренутак такав да је исповиједање хришћанске вјере у Црној Гори и поштовање устројства Цркве почетак страдања.

Из Савјета су напоменули да су најизложенији они у државним институцијама који су на дохват руке режиму, који је спреман на сваковрсне одмазде против оних који слободно и смјело искажу своју слободу вјере.

- Оно што можемо и морамо је да посвједочимо радост и дивљење према сваком оном који својевољно и слободно узима крст страдања и храбро свједочи своју вјеру и љубав према ближњима, знајући да би, колико је сутра, могао да буде мета режимског насиља - полицијског, тужилачког, остављања без посла, разних других притисака - наводи се у саопштењу.

Епископски савјет да се упорно истиче неистина из врха црногорске власти да молебани, литије и сво црквено-народно прегнуће посљедњих мјесеци има скривене циљеве и руководиоце у Москви, Београду.

-Истина је управо оно што они упорно одбијају да прихвате, а то је да Црква и сви вјерни у овом конкретном случају желе само промјену безаконог закона, тачније слободу вјере - неокрњену, неоктроисану и ненаметнуту, јер је само таква достојна човјека - наводе из Епископског савјета.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана