Договор у Охриду: Мали Шенген омогућава размјену радника, студената, путовање са личном картом ВИДЕО

Агенције
Договор у Охриду: Мали Шенген омогућава размјену радника, студената, путовање са личном картом ВИДЕО

Охрид - У Охриду је завршен дводневни састанак три лидера Западног Балкана.

Предсједника Србије Александра Вучића са Зораном Заевом и Еди Рамом, премијерима Сjеверне Македоније и Албаније, договорио је како ће да изгледа такозвани "мали Шенген".

Спровођење овог договора ће доприњети развоју и економском расту три земље, као и других земаља на простору Западног Балкана. На данашњим састанцима присуствовали су још предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

На заједничкој конференцији, први се обратио Зоран Заев.

"Данас ћемо да говоримо о једном сну, а то је Балкан 21. века. Побољшаћемо услове живота, помоћићемо да млади остану овдје, а овим договором проналазмо начин да привучемо стране инвеститоре. Отворили смо ову иницијативу, односно акциони план. Овај Балкан ће бити другачије место", рекао је Заев, позивајући и остале балканске земље да се придруже.

Према његовим ријечима, границе ће се прелазити само са личном картом, камиони неће сатима чекати на граничном прелазу.

После Заева, присутнима се обратио предсједник Србије Александар Вучић.

"За Србију је ово веома важна иницијатива, ја сам поносан што смо за кратко време успели да договоримо нешто што ће много да значи за наше грађане", рекао је Вучић.

Он је објаснио да ће бржим пролазом камиона уштеда бити чак 129 милиона евра. Вучић се осврнуо и на друге на конкретне примјере. Нагласио је да ће ове мјере да осјете грађани који производе парадајз у Северној Македонији. Вучић је нагласио и важност размјене радника, инжењера, јер се тиме привлаче страни инвеститори.

"За кратко време видећете. Колико већ наредне године грађани ове три државе ће да осети побољшање. Наша идеја је и да заједнички организујемо туристичке туре", рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на долазак страних туриста, који ће моћи слободно да путују између ових земаља.

"Овим договором желимо амбијент нормалности, договора и економског напретка", закључио је предсједник Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана