Ђукановић: На Балкану се поново буде ретоградне политичке идеје

Танјуг
Foto: Агенције

ЊУЈОРК/ПОДГОРИЦА - Предсједник Мило Ђукановић, који у Њујорку учествује у раду Генералне скупштине УН, саопштио је да је ту прилику искористио да шефа европске дипломатије Жозепа Борела упозна и са проблемима са којима се Црна Гора данас суочава имајући у виду да, како је навео, "у региону осjећамо снажне рефлексије одређених глобалних политичких поремећаја".

Ти глобални политички поремећаји, каже Ђукановић, довели су до поновног буђења неких ретроградних политичких идеја, "углавном инспирисаних прекомпозицијом граница на ЗБ, и стварањем услова за формирање увећаних држава национално и вјерски хомогених".

"Указао сам да то сматрам врло ретроградним и апсолутно погубним, о чему сведоче губици које смо имали на простору еx Југославије раних 90-их година, а које су посљедица управо тадашњих идеја истовјетним данашњим идејама", рекао је Ђукановић и додао: "Дакле, указао сам да је то нешто што не пријети само грађанском, секуларном и проевропском профилу Црне Горе, него пријети стабилности Балкана, самим тим угрожава европску стабилност и фокусираност на даљи просперитет и конкурентност Европе као нашег заједничког дома".

Како је саопштено из Ђукановићевог кабинета, он је то рекао на заједничкој вечери коју је у Њујорку са лидерима Западног Балкана организовао Борел.

Чини му се, каже, да су сви саговорници веома добро разумЈели та упозорења. "Заједно смо позвали ЕУ да уз иницијацију високог представника за спољну и безбедносну политику господина Борела уложи додатне напоре, да помогне ЗБ како би и ЗБ досегао у блиској будућности своју европску перспективу, и како бисмо укупно као Европа на тај начин затворили врата за деструктивне утицаје који угрожавају и европско јединство и европски систем вредности", навео је шеф црногорске државе.

Чини му се, каже, и да је разговор био веома користан, управо зато што је био веома отворен, и где је разговарано о суштини а не о неким мање више маргиналним аспектима те европске политике на ЗБ.

"Чини ми се да је дато јако пуно инспиративних идеја које би могле послужити за успјешан самит ЕУ и ЗБ који треба да се догоди 6. октобра у Љубљани", рекао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана