Ђукановић: Москва и Руска православна црква, преко Београда и СПЦ, дестабилизују Црну Гору

Тањуг
Ђукановић: Москва и Руска православна црква, преко Београда и СПЦ, дестабилизују Црну Гору

ПОДГОРИЦА - Предсједник Мило Ђукановоић поново је данас оптужио Русију и Руску православну цркву за ревизионизам и дестабилизацију Црне Горе у, како се наводи, покушају да удовољи “империјалним амбицијама” званичне Москве и “великосрпским амбицијама Београда”.

Повод је последња изјава митрополита руске цркве Илариона, да су поступци црногорског шефа државе, “усмјерени на стварање сукоба у земљи, као и ометање устоличења митрополита Јоаникија - срамоту Црне Горе”.

У саопштењу из Кабинета црогорског предсједника, достављеном и Тањугу, наводи се да, упркос блиставој традицији пријатељских односа, “актуелна руска власт и врх Руске цркве настоје дестабилизовати Црну Гору и скренути је с пута европских интеграција”.

Иларион је за ТВ Русија24 синоћ изјавио да је “Срамота за Црну Гору што је на њеном челу лидер који није у стању да уједини становништво, који ради на томе да дође до подјела, конфликата. Брука је била и то што српски патријарх, који је дошао како би устоличио митрополита, није могао мирно да дође до Цетиња јер су присталице Ðукановића ангажовали људе који су га у томе спречавали”.

Из кабета Ðукановића поручују да “ове најновије изјаве митрополита Илариона, и (раније) министра Лаврова само потврђују отворено мијешање Русије у унутрашња питања Црне Горе”.

“И то на врло груб и непримјерен начин од тако високог црквеног великодостојника у односу према шефу државе традиционално пријатељске према Русији, коме је колико прошле године поводом васкршњих празника пожелео добро здравље, помоћ од Господа и благосиљао његове успјехе у мисији коју обавља”, наводи се у саопштењу.

Иларион се, тврде, “нападно труди да се прикаже као заштитник интереса огранка СПЦ у Црној Гор”, а да је наводе у јулу 2011. током посете Подгорици на састанцима са црногорским званичнима иза затворених врата, говорио сасвим другачије, односно да је говорио “о могућем моделу устројства СПЦ у нашој земљи”.

Митрополит Иларион је, кажу, свега пар дана након министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, “на приближно исти начин грубо замијенио тезе и цинично коментарисао недавне догађаје насилног устоличавања митрополита црногорско-приморског СПЦ на Цетињу”.

“Тиме је, између осталог, додатно потврдио отворено признање министра Лаврова да Руска црква служи државним интересима Руске Федерације у иностранству. Потврђује се да су они у односу на нашу земљу и антицрногорски и антиправославни”.

За недавни коментар Лаврова о догађајима на Цетињу, поводом устоличења митрополита СПЦ Јоаникија, кажу да је био “испод нивоа” шефа дипломатије једне Русије и његовог реномеа лично”.

Оцјењује се да је реч о “наставку отворене агресије Москве према Црној Гори”, које се, како наводе, гледа и кроз “најдрскије пласирање измишљотина”, чак на каналу Одељења за спољне црквене односе Руске православне цркве, као што је преношење изјаве “неког епископа Цркве Србије” да на недавним догађајима на Цетињу није било ни 500 људи, који су говорили лоше српски и да су Албанци.

Демантујући те наводе, из Кабинета кажу да је то “најобичнија подвала”, те да је “4. и 5. септембра на протестима било више хиљада Цетињана и других грађана Црне Горе, и да су углавном говорили црногорски, али је било и оних који говоре српски, и да су сви били јединствени у одбрани достојанства пријестонице и своје државе Црне Горе”.

“У односу на паралеле које (Иларион) Алфејев прави између црквених питања у Црној Гори и Украјини, напомињемо да црквено питање у Црној Гори није настало сада, пре неколико година, или деценија, већ да је пре једног вијека отворено управо неканонским укидањем домицилне аутокефалне Црногорске православне цркве, што се у Москви веома добро зна.

У саопштењу се наводе још неке изјаве митрополита Илариона из прошлости и тврде да ни “100 година од оснивања СПЦ, те присуства огранка у Црној Гори, већина православаца у нашој земљи, према последњим истраживањма 57 одсто, не идентификује се са јурисдикцијом Патријаршије из Србије”.

“Не из догматских разлога, као што то није био случај ни у Украјини према Московској патријаршији, него зато што већина православаца Црне Горе не жели да слиједи етнофилетистичку јерес и империјалне циљеве Београда или Москве, циљеве противне и јеванђељској и сотериолошкој мисији Свете Православне Цркве”, стоји у саопштењу из Кабинета црногорског председника.

Подсјећају да су Лавров и Иларион у размаку од пет дана овог мјесеца изјавили исто: “да је Црногорска православна црква дио Српске православне цркве”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана