ДИП: ХДЗ у великој предности испред СДП-а

Г.С.
Foto: net.hr

ЗАГРЕБ - Према првим прелиминарним резултатима данашњих избора у Хрватској, послије обрађених 43 oдсто бирачког тијела, ХДЗ има велику предност у односу на највећег конкурента - Рестарт коалицију, коју предводи СДП.

Државно изборно поверенство је саопштило да је ХДЗ Андреја Пленковића освојио 69 мандат, Рестарт коалиција Давора Бернардића 43 мандата, а Домовински покрет певача Мирослава Шкоре 15 мандата.

Коалиција Можемо, која се чини као највеће изненађење ових избора, има пет мандата, као и Мост независних листа.

По два имају странка Памитно, Реформисти а један  ХНС.

У сабор ће се бирати 151 посланик, од чега 140 у десет изборних јединица у Хрватској, три из дијаспоре, док ће осам мјеста припасти националним мањинама.

За мјесто у сабору је велико интересовање, за свако се у просјеку такмичи 17 кандидата чија је просјечна старосна доб 48,6 година.

Ко ће наредне четири године водити Хрватску гласа нешто више од 3,8 милиона бирача за које ће у овој и 42 државе у иностранство бити отворено укупно 6.999 бирачких мјеста. У иностранству је јуче почело гласање.

Надлежности хрватског Сабора су првенствено промјена Устава, доношење закона, буџета, расписује изборе и референдуме те надзире рад државне Владе. Већина у Сабору бира премијера који саставља Владу.

Човић честитао Пленковићу изборну побједу

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић честитао је лидеру ХДЗ-а Андреју Пленковићу успјех који је његова странка остварила на парламентарним изборима у Хрватској увјерен да ће заједно радити на будућности европских вриједности БиХ и хрватског народа.

Човић је увјерен да ће Пленковић у потпуности оправдати задобијено повјерење и наставити да води, како је навео, просперитетну европску Хрватску на путу истакнутог развоја.

“На основу досадашње успјешне сарадње, увјерен сам у наш заједнички рад на будућности европских вриједности БиХ и хрватског народа као равноправног конститутивног народа, истовремено јачајући пријатељске односе БиХ и Хрватске, те радећи на унапређењу развоја регије западног Балкана”, навео је Човић у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана