Бивши шеф КОС-а осуђен на 20 година затвора

Танјуг
Бивши шеф КОС-а осуђен на 20 година затвора

ЗАГРЕБ - Бивши шеф југослoвенске војне Контраобавештајне службе (КОС) Александар Васиљевић данас је на осјечком Жупанијском суду у одсутности неправоснажно осуђен на двадесет година затвора. Васиљевић је, како преноси Хина, осуђен за ратне злочине над хрватским цивилима и ратним заробљеницима у логорима на подручју Србије и Хрватске.

Оптужница је Васиљевића теретирала да је починио кривична дела као начелник Управе сигурности тадашњег југославенског Савезног секретаријата за народну обрану (ШНО) у вријеме, како се наводи, "оружаног сукоба на територији Хрватске између регуларних оружаних снага Хрватске војске и полиције с наоружаним паравојним јединицама побуњених Срба и снагама Југославенске војске (ЈНА)".

Након што су по наредби Управе сигурности тадашњег југославенског ШНО-а од 10. октобра 1991. оснивани логори за ратне заробљенике у местима на територији Србије и Хрватске - Бегејци, Стајићево, Сремска Митровица, Ниш и Стара Градишка, Васиљевић је, како се тврди, као начелник наведене Управе, за стварне команданте логора поставио себи подређене припаднике органа сигурности и послао више група официра сигурности на испитивање ратних заробљеника.

У те је логоре у Србији од почетка октобра 1991. до маја 1992. године с подручја Осијека, Вуковара, Карловца, Старе Градишке, Слуња и других места у Хрватској противправно доведено и заточено цивилно становништво и више стотина заробљених припадника оружаних јединица Хрватске. Васиљевић је оптужен да је као одговорна особа знао да њему подређени, али и припадници других јединица, хрватске заточенике убијају и муче те да према заточеним цивилима и заробљеницима нечовечно поступају, али ништа није подузео да се таква понашања сузбију и починитељи казне, пристајући тиме на противправне радње и њихове последице, стоји у оптужници.

Услед таквог злостављања у српским логорима Бегејци, Стајићево, Сремска Митровица, Ниш и Стара Градишка усмрћено је 19 хрватских заточеника, већи број заточених цивила и ратних заробљеника је задобио тешке и по живот опасне повреде са последицама трајног нарушења здравља, док је више жена системски силовано и сексуално злостављано, наводи се у оптужници.

Образлажући неправоснажну осуђујућу пресуду Васиљевићу на 20 година затвора, председник Судског већа Звонко Врбан казао је да је Васиљевићева кривица произлази из прикупљених доказа, исказа сведока, прегледане материјалне документације те исказа самог окривљеног. Суд сматра неспорним да је Васиљевић наложио организацију логора у Србији, у које су довођени хрватски цивили и ратни заробљеници, и у којима су постављени формални кандидати из тадашње Југославенске народне армије (ЈНА), али су логорима заправо управљали Васиљевићеви подређени из Службе државне безбедности.

"У логорима су заточеници свакодневно физички и психички мучени и злостављани, кроз испитивања која су проводили припадници српске Службе државне сигурности, а што је Васиљевић знао, али није спречио, нити је осигурао примерене услове за живот заробљених особа, па је у таквим нехуманим условима свакодневног злостављања 19 заточеника усмрћено, а великом броју особа је нарушено здравље", рекао је судија Врбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана